Paris’te 30 yıl önce yaşamını yitiren Türk Sinemasının usta ismi Yılmaz Güney için ölüm yıldönümünde Çukurova Belediyesi’nin düzenlediği etkinlik K.Evren Bulvarı’ndaki kapalı semt pazarındaki yürüyüşle başladı. Kortejin en önünde Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ile birlikte Adanalı sinemacı ve sanatçılar Arif Keskiner ve Levent Özdilek ile Yılmaz Güney’in kız kardeşi Güzide Sayıl Pütün yer aldı. Yürüyüşte “Yılmaz Güney ölümsüzdür” sloganı atan, meşaleler ve pankartlar taşıyan kalabalık bir ara trafiğin kilitlenmesine yol açtı.
HER SENE BİRAZ DAHA FAZLA
Yılmaz Güney’i yıllar önce Altın Koza’da kürsüye çağırmış olan Ercan Kont’un sunuculuk yaptığı gecenin Doğal Park’taki bölümünde konuşan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Hemşehrisi olmaktan gurur ve onur duyduğumuz Yılmaz Güney için bir aradayız” dedi ve 30 Mart öncesine döndü: Çukurova’yı bir kültür-sanat şehri yapacağız, diye söz vermiş, Çukurova’nın festivaller, kültür-sanatla anılan bir kent olacağını söylemiştik. Turhan Selçuk’un karikatür sergisini Adana’ya getirerek başladık, kültür merkezimize Orhan Kemal adını verdik. Yılmaz Güney için de ilk kez adım attık, her yıl daha fazlasını yapacağız.
TAZE VE KIRMIZIYDI KARANFİLLER
Çocukluğundaki Yılmaz Güney’i hatırlatırken “Öyle bir Yılmaz Güney sevgisi vardı ki” dedi Başkan Soner Çetin, ‘’Gelin arabalarının önünde Yılmaz Güney’in resmi olurdu.” Sonra Güney’in ekrandaki resmine baktı, “Kim bu adama ‘çirkin’ diye lakap koymuş, güzel bir adam, güzel bir insan” dedi ve ardından Paris’e gittiğinde mezarını ziyarete gittiğini ve gördüklerini paylaştı: Daha ‘Yılmaz Güney’ demeden mezarını gösterdiler. Taze kırmızı karanfiller vardı, her gün dostları bırakırmış meğer, sonra Ahmet Kaya’nın mezarına geçtim.
BİR SİNEMA DEHASIYDI YILMAZ
Yılmaz Güney’in hayatından kesitlerin izlendiği gecede sinemacı Arif Keskiner, etkinlik için Başkan Soner Çetin’e hem teşekkür etti hem de “festivali de yapılsın” diye öneride bulundu; “Yılmaz gerçek bir sinema dâhisiydi, Türk Sinemasını dünyaya tanıttı” dedi. Oyuncu Levent Özdilek de katıldı geceye ve “Bir duruşum varsa Yılmaz abi sayesindedir. Yılmaz abi hiçbir şeyden yılmaz, savaşırdı” diye konuştu. Murat Kekilli Yılmaz Güney adını duyunca koştuğunu söyledi, kardeşi Güzide S. Pütün de “Ağlamaya değil, anlamaya geldik. Yolu yolumuzdur” derken Başkan Çetin’e sarılarak teşekkür etti