Seyhan İlçe Belediyesi, Antikapitalist Müslümanlar Hareketi Grubu ile birlikte ‘Yeryüzü Sofrası’nı Yaşar Kemal Kültür Merkezi önündeki Barış Meydanı’nda kurdu. Yüzlerce vatandaş, kendi yemeğini alarak geldiği etkinlikte yere serilen sofra üzerinde iftarını yaptı.
Beş yıldızlı otellerde toplumun yalnızca bir kesiminin katılabildiği şatafatlı iftar yemeklerine tepki olarak ilk kez İstanbul’da 2011’de düzenlenen ‘Yeryüzü Sofrası’ bugüne kadar Türkiye’nin çeşitli noktalarında kuruldu. Kendilerini ‘Antikapitalist Müslümanlar Hareketi’ olarak tanımlayan ve liderliğini İhsan Eliaçık’ın yaptığı grup Adana’da ‘Yeryüzü Sofrası’ kurmak için Seyhan Belediyesi’ni tercih etti. Antikapitalist Müslümanlar Hareketi Lideri İhsan Eliaçık, ‘Gezi eylemlerinin manevi bir mirası’ olarak tanımladığı Yeryüzü Sofrası’na ‘ayrımsız, sınıfsız toplumun tüm kesimlerini’ davet ettiklerini söyledi. Eliaçık, şöyle devam etti
2011 yılında yeryüzü sofrasına başladık. Lüks iftarları protesto mahiyetinde başlamıştı. Daha sonra Gezi’ye katılanlar buna sahip çıktı. Şu anda Gezi’nin manevi yüzü ya da manevi mirası gibi algılayanlar da var. Burada oruç tutan ya da tutmayan herkes ve hatta inanmayan insanlar da var. Biz, Yeryüzü Sofrası ile barışın mesajını veriyoruz. Yeryüzü Sofrası, Maide Suresi’nden geliyor. Hazreti İsa, gökten bir sofra istiyor, Cenab-ı Hak da ‘Bütün yeryüzünü size sofra yaptım’ diyor. Yeryüzündeki nimetlerin insanlar tarafından hakkaniyetle paylaşılmasını ifade ediyor. Ramazan ayında oruç tutmayanlara baskı uygulamak, namaz kılmayanlara ‘Hayvan’ demek çok yanlış şeyler.
Etkinliğin sonunda vatandaşlar, kendi oturdukları yeri temizleyerek Barış Meydanı’ndan ayrıldı