Vali Dr. Süleyman Elban, Çukurova Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “İkinci Yerel Yönetimler ve Kadın Liderler Çevre ve Kültür Politikaları: Akademi Buluşması”na katıldı.
Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban, çevre ve iklim konusunun son dönemde ekonomiden aile hayatına yaşamın her alanını ciddi manada etkileyen önemli bir konu olduğunu söyledi.
Vali Elban, “Sanayileşmeyle birlikte çevre hassasiyetini gündeme getiren ülkeler kendi ülkelerini ve dünyanın her yerini kirletti, bununla da yetinmeyip kendi ülkelerini kirleten unsurları diğer ülkelere taşıyarak o ülkeleri kirletmeye devam ettiler. Sonra daha ucuza almak, kendilerine daha fazla avantaj sağlamak için de çevreyle ilgili belirli kriterler koydular ve kendilerinin hunharca kirlettiği dünyada geri kalmış ülkelerin çok fazla güçlenmemesi ve üretimde ilerlememesi için bu kriterleri de kullandılar. Dünyayı en fazla kirleten ülkeler iklim şartlarından muaflar, bu iklim şartlarına imza atmıyorlar ve dünyayı hala kontrolsüz bir şekilde kirletmeye devam ediyorlar. Maalesef bu da bir gerçeği ortaya çıkarıyor böyle giderse dünyanın ısınmaya devam edeceği belli ve bilimsel olarak ortaya konuldu.” dedi.
Bizim gibi ülkelerin çabasıyla dünyanın bu karbon emisyonundaki ve sera gazındaki artış konusunda sürecin yavaşlatılmasıyla veya azaltılmasıyla ilgili elbette ki katkımız olacak diyen Vali Elban, “ Bizim bu konuda katkımız azımsanacak derecede olacak. Çünkü dünyayı büyük ölçekli kirleten ülkeler kirletmeye devam ettiği müddetçe bizim çabalarımız yetersiz görülecek. Fakat bizler ümitsizliğe düşemeyiz. Biz atalarımızdan emanet olarak aldığımız bu toprakları bizden sonraki nesillere emanet etmekle sorumluyuz. Dolayısıyla bizler kendi ülkemizin, kendi şehrimizin mutlak surette doğallığını korumak, iklim hassasiyetimizi göstermek zorundayız. Global olarak dünya ısınabilir, bizler bundan etkileneceğiz ama kendi içerimizde kendi şehirlerimizin, kendi bölgemizin, ülkemizin olabildiğince iklimini, havasını, suyunu korumak zorundayız ve bunu yapacağız. Dolayısıyla da dünyadaki global etkinin yanı sıra bizim yereldeki kirlilikle alakalı, iklimle alakalı sorunları minimize etmek gibi bir mecburiyetimiz var. “ dedi.
Bu toplantı gündemi itibarıyla uzun yıllardan beri ihmal ettiğimiz iki önemli gücümüzü gündeme taşıyor diyerek sözlerine devam eden Vali Elban, “İki önemli gücümüz olan yerelin gücü ve kadının gücü toplantıda ele alınıyor. Yerelin gücünü, yerelin aklını kullanırsak ve buna kadının eli değerse kadının gücü, kadının zekası, kadının sevgisi bu işin içine girerse globalin etkisini azaltamayabiliriz ama yerel olarak biz bu işin hakkından geliriz. “ dedi.
Vali Elban, “Şehri planlarken insanların çalışma alanları ile konutlarını ne kadar yakın kılarsanız insanlar çalışma alanları ile yaşam alanları arasında taşıt ihtiyacı hissetmeyecek, yürüyerek gidip gelecekler dolayısıyla emisyonu sıfırlayacaklar. İnsanları metro gibi yeşil enerjiyle, temiz enerjiyle çalışan araçlara yöneltirseniz daha az emisyon olacak yine aynı şekilde şehirde insanların başta sağlık olmak üzere, sosyal donatı alanlarını erişim olarak yakınına yaparsanız, doğru yapı malzemesi kullanırsanız enerji tüketiminde ciddi avantajlar olacak bunlar için hiçbir kaynak ayırmaya, hiçbir para harcamaya gerek yok. Sadece doğru planlama, doğru malzeme kullanımı bile inanılmaz kaynak tasarrufu sağlayacak. Doğru yere yerleşim, su kaynaklarının kirletilmemesi, su kaynaklarının israf edilmemesi konusunda bize çok ciddi avantajlar sağlayacak. Tarımda doğru ürünlerin ekilmesi bize inanılmaz derecede su tasarrufu sağlayacaktır. Biz maalesef su fakiri bir ülkeyiz. Su fakiri bir ülkenin suyunu israf etmek, suyunu kirletmek gibi bir lüksü olamaz. Dolayısıyla tarımda da suyu kullanırken su israfını önleyecek sulama tekniklerini kullanmalıyız, doğru tarımsal ürünler kullanmalıyız. Eğer mısır çok su tüketiyorsa gerekiyorsa bizim Karadeniz Bölgesi dışında mısır ekmememiz lazım. Biz iklimimize uygun, maliyeti düşük, en verimli şekilde ürettiğimiz ürünlere yoğunlaşmamız lazım. Dolayısıyla sulamada da üretimde de doğru ürüne geçmemiz gerekiyor. Bu saydıklarımın hepsi şehir planlamasından tarımda kullanılan yöntemlere kadar hiçbirisi kaynak gerektirmeyen konular. Kaynaklar konusunda hem ülkemizde hem dünyada gerek yenilenebilir enerji gerekse çevre konularında yapılacak yatırımlarda hem çok fazla hibeler var hem de kredi anlamında çok düşük faizli ya da sıfır faizli krediler var. Dolayısıyla bu konuda ümitliyim, bu gücün değerlendirilmesi lazım. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Adana Milletvekilleri Ahmet Zenbilci ve Ayşe Sibel Ersoy; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Türkiye genelindeki tüm üniversitelerin kadın rektör ve rektör yardımcıları ile kadın akademisyenler katılım sağladı.