21 Kasım 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / TURUNÇGİLDE KORKUTAN TEHLİKE…

TURUNÇGİLDE KORKUTAN TEHLİKE…

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası  (ZMO) Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, ZMO Adana Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, ülkemizde üretim konusunda önemli bir yer tutan turunçgilde ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kalındığını belirtti, önemli uyarılarda bulundu. Turunçgiller açısından ciddi zarara neden olabilecek Turunçgil Psyllidi hastalığı konusunda açıklamalarda bulunan Tayakısı, şunları söyledi;  “Turunçgil yetiştirilen bölgelerde önemine bakıldığında, yeşillenme hastalığı Amerika ve Afrika’da milyonlarca ağacın kaybına neden olmuştur. Florida’da yapılan bir çalışmada beş yıllık dönemde 1,7 milyar dolarlık bir üretim kaybına sebep olduğu tahmin edilmiştir. Turunçgil Psyllidi’nin orjini Asya olup günümüzde Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Okyanusya, Suudi Arabistan’a yayılmış ve Avrupa kıtasında ise Fransa’da tespit edilmiştir”.
TEHLİKE KAPIMIZDA!! TURUNÇGİL PSYLLİDİ

ZMO Şube Yönetimi’nin de hazır bulunduğu toplantıda Turunçgil Psyllidi hastalığından bahseden Başkan Ahencan Tayakısı, bu hastalığın ağacın kurumasına kadar varan ciddi zararlara neden olduğunu kaydetti. Tayakısı; “Bu hastalığın, turunçgil bitkilerinde dallarda geriye doğru ölüm, gelişme geriliği ve sonunda ağacın kuruması dâhil olmak üzere ciddi zarara neden olur.  Simptomlar ilk olarak ağaçların bir sürgününde veya bölgesinde meydana gelen yaprak beneklenmesi ve kloroz olarak ortaya çıkar. Hastalık etmeni ile bulaşık ağaçlarda meyvelerin boyutu küçük, kalitesiz, ortadan kesildiği zaman orantısız ve tadı acıdır. Bazı meyveler gelişimini tamamlayamaz erken dönemde yere düşer, büyüyen meyvelerin ise renk alması tam anlamıyla gerçekleşmez. Bu hastalık ile ülkemiz Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olan Stubborn veya yediverenleşme hastalığının simptomları benzerdir ve birbiriyle karıştırılabilir” diye konuştu.
KONTROLLER EN ÜST SEVİYEDE TUTULMALI

Bu konuda uygulama olarak en kolay yöntemin karantina tedbirlerinin alınarak, ülkemize girişlerinin önlenmesi olduğunu ifade eden Başkan Ahencan Tayakısı şunları söyledi; “Ülkemizde varlığı tespit edilmemiş olan turunçgillerde yeşillenme hastalığı ve vektörü Turunçgil Psyllidi için karantina tedbirlerinin alınması çok önemlidir. Zararlı ve hastalık ile bulaşık ülkelerden mümkün olduğunca üretim materyali getirilmemesi, eğer getirilecekse kontroller en üst seviyede tutularak ithalatın yapılması önem arz etmektedir. Ancak bu yöntemin uygulanabilmesi için karantina müdürlüklerinde çalışan personellerin zararlı ve hastalık ile ilgili yeterli bilgiye sahip olması ve bilinçli bir şekilde davranması gerekmektedir. Tüm önlemlere rağmen zararlının ve hastalığın ülkemize girişi gözlenirse ilk tespit edildiği bölgede yayılım gerçekleşmeden yoğun ilaçlama programının uygulanması ve hastalıklı bitkilerin sökülerek imha edilmesi gereklidir”.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir