Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın sahip olduğu birçok özelliğin tanıtım eksikliği nedeniyle iyi değerlendirilemediğini, bu nedenle Adana Tanıtım ve Kalkınma AŞ’yi hayata geçireceklerini söyledi.
ATO haziran ayı olağan meclis toplantısı Tarkan Kulak başkanlığında yapıldı. Mayıs ayı mizanı ile yönetim kurulu faaliyet raporunun okunup kabul edildiği toplantıda, Adana’nın her alanda tanıtımını üstlenecek Adana Tanıtım ve Kalkınma AŞ’nin kurulması teklifi oy birliğiyle onaylandı. Toplantıda konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın tanıtım konusunda sıkıntı yaşayan bir kent olduğunu belirtti. Adana’nın bir dönem pamuk ağaları ve zengin sanayicilerle, biraz da adliye haberleriyle kamuoyunda bilindiğini ifade eden Menevşe tarihi, sanatı, sanayisi ve ticaretinin ise bilinmediğini vurguladı. Adana’nın 8 bin yıldır insanların yerleşik yaşadığı bir kent olduğunu dile getiren Menevşe, “Efes’ten daha büyük ve dünyanın en eski kutsal kentinin (Kizzuwatna) Adana’da şu anda gün yüzüne çıkarıldığı, Kur’an-ı Kerim’de de bahsi geçen ve ölümsüzlük ilacının mucidi Lokman Hekim’in Adanalı olduğu bilinmez. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde dünyanın en bereketli ovası olarak Çukurova’dan bahsettiğini, dünya üzerinde yaşayan en eski köprünün 2000 yaşını dolduran Taşköprü olduğunu, Türkiye’nin en çok sanatçı ve sporcu yetiştiren kentinin Adana olduğunu çoğu kesim bilmiyor.” dedi.
Türkiye’ye Irak ve Azerbaycan’dan ulaşan ham petrolün tamamının Adana’dan dünyaya dağıtıldığını ve Adana’nın Rotterdam’dan sonra Ortadoğu ve Avrupa’nın ikinci büyük enerji aktarım üssü olma yolunda ilerlediğinin kamuoyunda bilinmediğini ifade eden Menevşe, Adana’nın yatırım ve ticari işbirliği imkanları, arsa temini, işgücü, lojistik, hammadde temini avantajlarının da bilinmediğinin altını çizdi. Türkiye’de ve hatta dünya ölçeğinde bu konuların lansmanının hiç yapılmadığını ve kentin tanıtım alanının tamamen boş bırakıldığını iddia eden Menevşe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adana kültür, sanat, turizm, tarım, ticaret ve sanayide dünyanın birçok kentine göre rekabetçi koşullara sahip olmasına karşın bu yönümüz ortaya çıkarılmamış, bu nedenle turist ve yatırımcı çekememiştir. Oysa geçtiğimiz yıllarda Adana Portakal Çiçeği karnavalıyla iyi bir tanıtım rüzgârı yakaladı. Sivil inisiyatif olarak ortaya çıkan bu karnavalı artık kurumsal bir yapıya dönüştürmek ihtiyacı hissediliyor. Bizim böyle bir kurumsal yapı kurmamız halinde başta karnaval olmak üzere çeşitli tanıtım etkinliklerini bu şemsiye altında sürdürebileceğiz.”