Adana’nın Sarıçam İlçesinde bulunan muhtarları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Sofulu Çöplüğü olarak adlandırdıkları Katı Atık Bertaraf Tesisi’nden kötü kokular geldiğini ve bu nedenle mahallelerine hastalıkların yayıldığını önü sürerek açıklama yaptı.

Adana’da mahallelerinin yanında bulunan halkın Sofulu çöplüğü olarak bildiği Katı Atı Atık Bertaraf Tesisi’nden yayılan kötü kokulardan mahalle halkı bıkmış durumda. Çöplüğün buradan kaldırılmasını isteyen vatandaşlar ve mahalle muhtarları yıllardan beri her yolu deniyor.

Çöplüğün kalkmasını isteyen Adana Çöplük Değildir Platformu olarak çevre mahalle muhtarları ile bazı STK temsilcileri Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Tesisleri’nde basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan Avukat Yusuf Özer, kendilerinin 2012 yılından beri çöplüğün kaldırılması için mücadele ettiklerini söyledi.  Sofulu Çöplüğünün isminin değiştirilerek Katı Atık Bertaraf Tesisi olarak aynı noktada kurulduğunu aktaran Özer, “Çöplüğün bulunduğu alan 1990 yılından bu yana çöplük olarak kullanılmaktadır. 90-200 yılları arasında vahşi depolama sistemi ile açıkta çöp dağları şeklinde kullanılmış ve şehrin genişlemesi ile birlikte o zamanki adıyla “Sofulu çöplüğü” olarak 2002 yılına kadar kullanılmıştır. 1998-2008 yılları arasında Çevre Bakanlığının Mersin-Adana Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi çerçevesinde JICA ile ( Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) düzenli depolama yolunana gidilmiştir Bu projenin süresi 2008 yılında sona ermeden hemen önce Adana Büyükşehir Belediyesi ile ITC firması arasında 18.08.2008 tarihinde yönetimde bulunan Adana Büyükşehir idaresi, Katı Atı Atık Bertaraf tesisi kurup işletmek üzere 1880 dönümlük  dev bir  alanı  bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına vermiştir. Tesisin kullanıldığı alan 300 dönümü geçmiyor ve ITC firması yabancı ortaklı dev bir şirket. Benzer sözleşmelerde 10 yıl, ya da en fazla 20 yıl iken burada 30 yıllığına verilmesi, ton başına Büyükşehirin4.5 USD bedel ödemesi, çöpün ayrıştırılmasından ortaya çıkan metan gazından elektrik üretip devlete satması ve bu enerjiden belediyenin pay almaması 30 yıllık süreninde geçici kabul tarihi olan 05.10.2011 Tarihinden başlatılması dikkat çekicidir” dedi.

Çöplüğün kaldırılması için bugüne kadar birçok dernek, kişi ve oluşum çeşitli girişimlerde bulunduğunu, eylemler yapıldığını davalar açıldığını ve açıklamalar yapıldığını kaydeden Özer, “Sarıçam ilçe olduktan sonra ilk belediye başkanı olan ve halen Adana Milletvekili Sayın Ahmet Zenbilci döneminde, 05.06.2013 Tarih ve 48458490-301-05/27 Sayılı Kararı ile Sarıçam Belediye Meclisi Çöplüğün kaldırılması için karar almıştır. 2014 Seçimleri sonrasında Sarıçam Kent Konseyi Kurucu Başkanı olarak benim başkanlığımda Sarıçam Kent Konseyi de “Çöplüğün” kaldırılması için karar almıştır. Alınan kararlar, iyi niyetli tüm çabalar ve eylemler maalesef bugüne kadar bir sonuç vermemiştir. Kanaatimce, Çöplüğün insan ve çevreye zararları, deprem gibi, elektrik çarpması gibi ani değil. Çöplük insan ve çevreyi yavaş yavaş bitiriyor, hastalık yaparak, kanser yaparak zamana yayarak bitiriyor ve bunu da maalesef yöneticilerimiz dikkate almıyor. Diğer bir sebep ise, çöplüğe karşı gösterilen tepkiler, kitleler halinde, etkili ve sürekli bir tepki niteliğinde değil. Maalesef tepkilerimiz anlık ve geçici nitelikte olduğundan hemen unutuluyor. Birkaç kişi ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi niteliğinde görülüyor. Geniş katılımlı ve sistemli bir halk tepkisi oluşmadığından çöplükle yaşamaya alıştırılıyoruz. Adana bunu hak etmiyor, Sarıçam bunu hak etmiyor” diye konuştu.

Kendilerine göre çözüm yollarını da aktaran Özer, “ Bu çöplüğü buraya siyasi irade koymuş ve ancak siyasi irade kaldırabilecektir. Biz bunun farkında ve bilincindeyiz.  Çöplüğün kaldırılması için belediye meclisi kararı alarak bu dertten yakınan ve durumu en iyi bilen Adana milletvekilimiz Sayın Ahmet Zenbilci, bugün çözüm makamındadır. Kendilerinden bu konuda öncü rol oynayarak, Sayın Bakan ile bizleri görüştürüp çözüme katkı sunmasını bekliyoruz. Her ne kadar, çöplük alanı Adana Büyükşehir Belediyesinin yeri olsa da, gerek çevre ve insan sağlığı, gerekse şehircilik ilke ve hedefleri ve gerekse de sosyal ekonomik ve kültürel yönden bu tesisin buradan kaldırılması elzemdir. Bu konuda merkezi yönetimin kararı yerel yönetimi bağlayacaktır. Bu çöplük alanında kanunların ve hukukun da bertaraf edildiğini belirtmeliyiz. Şöyle ki; burada bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi, Adana Büyükşehir Belediyesince GSM Ruhsatına tabi bir yerdir. GSM Ruhsatlı yerlerin en az 1 bin metre yakınında yerleşim yeri, okul, yurt konut, iş yeri olamaz. Bu çöplük tesisin hemen 150 metre karşısında apartmanlar var. 300 m yakınlıkta 5 bin öğrencilik Alparslan Türkeş BTÜ, 200 m yakınlıkta 1.500 Kişilik Kutul Amare Öğrenci Yurdu var. 1500 m yakınlıkta 33 bin kişilik yeni stadyum var. Son 5 yılda doğrudan çöplükten etkilenen ve 2 kilometrelik alan içine kalan 30 bin yeni konut yapıldı. Kısaca Ülkenin geleceği gençler, çocuklar, sporcular ve 200 bin nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda. Bu konuda Adana’mızın tüm siyasi parti il başkanlarını, Adana’mızın tüm ileri gelenlerini ve milletvekillerimizi en azından bu konuda birlik olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çöplüğün Adana’nın ve Sarıçam’ın önünde en büyük engel olduğunu savunan Özer, “Düşünün, bu çöplük kaldırıldığında, bu alan daha önce vahşi depolama alanı olduğu için çok katlı betonarme yapılar yapılamayacak. Burası 1880 dönümlük tek parça büyük bir alan, Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” yapılarak, hemen etrafındaki, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve yeni stadyum nedeni ile park içine “Uzay Merkezi” yapılabilir, bu yerin yüksekliği, Torosların havasını hemen doğrudan alması ve baraj gölüne yakınlığı nedeni ile  Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” içindeki yürüyüş ve koşu parkurları ile antrenman ve çeşitli etkinlikler için merkez olacaktır. Sadece Sarıçam için değil, Adana’daki tüm emeklilerin vakit geçireceği “Millet Kıraathanesi”nin de olacağı böyle bir Sarıçam’a Türkiye’den ve dünyadan  saygın oteller ve markalar gelecek ve bu sayede Adana’nın istihdam oranı artacaktır. Böylesine bir dönüşüm, Sarıçam için, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan seviyesini arttırarak adeta Süper Lig’e çıkartacaktır” şeklinde konuştu.

“ Çöplük kalksın Sarıçam kalkınsın” Özer, “Çöplüğün kaldırılması için bildiğiniz üzere 9 Temmuz günü çöplük karşısında bir program yapacaktık. Ancak, o tarihte devletçe sıkıntılı görülen başka eylemler ve programlar  nedeni ile Adana genelinde tüm program ve basın toplantılarının yasaklanması nedeni ile biz bu programı icara edemedik. Program nedeni ile çöpten en fazla etkilenen yerlerden olan benim de ikamet ettiğim Çınarlı Mahallesinde halkımıza bu konuyu duyurmak için muhtarımız ile birlikte programın duyurulması için köyün cami imamından rica ettik ve o da sağ olsun böyle bir sosyal sorumluluk projesine katkı için anons etti. Ama devletimiz, değerli imamımızın bu vicdanlı davranışı maalesef cezalandırıldı ve imam hakkında maalesef soruşturma açıldı. Biz bu anonsu sosyal medya hesaplarımızda paylaşırken, fonda vatandaşların konuşmasına dikkat çekmek istemiştik. O kaydı size dinletiyorum. Görüldüğü gibi arka planda vatandaşın birisi soruyor. Dayı sence bu çöplü kaldırabilirler mi? Dayı cevap veriyor. Devlet istesin saniyesinde kaldırırlar. Evet vatandaşımız kesinlikle haklı. Devlet istesin saniyesinde kalkar. Düşünün devlet denizin altından Marmaray yapmış, Avrasya tüneli yapmış, Atatürk hava limanı yerine dev bir İstanbul Havalimanı yapmış. Bu çöplük devlet için çerez bile değildir” dedi.

“Bizim tüm çabamız, çöplük sorunun devlete duyurabilmektir” diyen Özer sözlerini şöyle tamamladı;

“Bunun için, konuyu önümüzdeki günlerde Ankara’da Milletvekilleri ve bakanlarımıza anlatmak için program yapacağız, Meclis yeni dönemde açıldığında, Çöplük Karşısına bir yörük çadırı kuracağız. Tıpkı  “Diyarbakır Anneleri” gibi eylemimizi sürekli kılacağız.   “Diyarbakır Anneleri” nin evlat nöbeti tuttuğu gibi  biz de “Çöplük Nöbeti” tutarak, çocuklarımızı, ailelerimizi bu çöplüğün pis kokusundan, kanser yapan etkilerinden kurtarmak için nöbet tutacağız. Tüm dileğimiz ve duamız, “Diyarbakır Anneleri” bir an evvel evlatlarına kavuşsun, Sarıçamda yaşayanlar da kanserden kurutularak sağlıklı bir çevreye kavuşsun.”

CANAN KURT: ÇOCUKLARIMIZ HEP HASTA DURUMDA

Gültepe Mahalle Muhtarı Canan Kurt, çöplükten yayılan hastalıklar nedeniyle mahallede bulunan çocukların hep hasta olduğunu belirterek, “15 ilçenin çöpleri mahallemize geliyor. Araçlardan akan sulardan rahatsızız. Haftada bir kez bile olsa yollarımız yıkanmıyor. Çocuklarımız hep hasta durumda. Çöplükten rahatsızız. Seçtiğimiz 15 milletvekili sesimizi duyursunlar. Bizler çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR ŞİKAYETÇİ

Vatandaşların kendilerine ilettikleri şikayetleri anlatan Yıldırım Beyazıt Mahalle Muhtarı Cengiz Tutar ise, “Bu kanayan yara sadece Sarıçam’ı değil Adana’yı etkiliyor. Gazipaşa bulvarına kadar Seyhan ve Çukurova’yı da tehdit edin bir konu bu. Geçmiş  yerel yönetimlerin gelecek planlaması yapmadan  Sarıçam İlçesi’ne kurmuş olduğu bu tesis hem görsek kirlilik. Hem kısmi hastalıklar anlamında insanları rahatsız ediyor. Buradaki sistemin başlamasıyla bölgemize çöp taşıyan araçlarında mahallelerimize çok büyük zararları var. Yaklaşık 15 ilçenin 3 -5 bin aracı bu tesisi kullanıyor. Bu süreç içerisinde Kozan Yolu üzerinde olan tüm mahalleler çöp araçlarının yollara döktüğü çöp suları ve araçların yaydıkları koku nedeniyle bölge mahalle muhtarları olarak aldığımız şikayetleri bu gün sizlere aktarıyoruz” şeklinde konuştu.

Avşarlar Derneği Başkanı Veli Uçuk da, bölge milletvekillerini, Adana İl başkanları, oda ve sendikaların yani tüm STK’ların bir araya gelmesi gerektiğini anlattı.