22 Kasım 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / Şen: Anayasa metinleri kapsayıcı, kısa ve öz olmalıdır…

Şen: Anayasa metinleri kapsayıcı, kısa ve öz olmalıdır…

Adana Barosu 2022-2023 Staj Eğitim Dönemi, Av. Prof. Dr. Ersan Şen’in “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılına Girerken; Hukuk Devleti – Hukuk Devleti’nin Sağlanmasında Avukatın Rolü” konulu konferans ile başladı.

Seyhan Oteli Seyhan Balo Salonu’nda gerçekleşen programı öncesinde Staj Komisyonu Koordinatörü Av. V. Mert Kuşdemir, bu dönemde, TBB eğitimleri ve atölye çalışmaları ile 120 saat eğitim verileceğini ifade etti. Ardından açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, yeni dönemde stajyer avukatlarımızın nitelikli bir staj eğitim dönemi geçirmelerini sağlamak için çalışacaklarını belirtti. Adana Barosu’nun 100 yıllık kültürel ve mesleki birikime sahip bir baro olduğuna değinen Av. Semih Gökayaz “Adana Barosu olarak uzun yıllardır kurumsal bir staj eğitimi veriyoruz. Staj eğitimlerinde yer alan meslektaşlarım, özveriyle bu programlarda yer alıyorlar, bilgi birikimlerini sizlere aktarıyorlar. Staj döneminizde karşılaşacağınız her sorunda Baromuz, yönetim kurulumuz ve staj komisyonu üyelerimiz yanınızda olacaktır. Yoğun programına rağmen bugün bizleri kırmayarak aramızda olan Sayın Av. Prof. Dr. Ersan Şen hocamıza teşekkür ediyorum. Konferansımızın verimli olmasını diliyorum” diyerek stajyer avukatlarımızın başarılı bir staj dönemi geçirmesini temenni ettiğini belirtti.

Av. Semih Gökayaz, ülke gündemine dair açıklamalarda da bulundu. Av. Gökayaz, ülkemizde anayasa yapma ve anayasayı uygulama sorunumuz olduğunu belirterek, demokrasi ve hukuk devleti ilişkisinin demokratik standartların en önemli belirleyicisi olduğunu söyledi. Hukukun ve demokrasinin içselleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Av. Gökayaz, “Hukuk devleti, insan haklarına dayanan, insan haklarını koruyan, güçlendiren ve en önemlisi kendisi de koyduğu kurallarla bağlı olan devlettir. Ülkede hukuk ve adalet sorunu var. Bir türlü bitmeyen anayasa sorunu var. Hukuk devletini niteleyen en önemli unsur, devletin tüm işlem ve eylemlerinin yargının denetimine tabi olmasıdır. Yargının iktidarın sopası olarak kullanılması kabul edilemez. Gittiğim her yerde, katıldığım her toplantıda gördüğüm kadarıyla toplumun her kesimi adalet arıyor. Bu ülkede hukuk devletini egemen kılacaksak bunu biz avukatlar sağlayacağız. Kendimize güveneceğiz, kendimize inanacağız. Çok çalışacağız ve hayal ettiğimiz güzel günleri, güzel geleceği hep birlikte kuracağız.”

Av. Gökayaz’ın konuşmasının ardından moderatörlüğünde Av. V. Mert Kuşdemir’in yaptığı konferansta Prof. Dr. Ersan Şen, Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılına Girerken; Hukuk Devleti – Hukuk Devleti’nin Sağlanmasında Avukatın Rolü” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Av. Prof. Dr. Şen, konuşmasına Adana Barosu’nun davetine teşekkür ederek başladı.

Av. Prof. Dr. Şen, sunumunda, Anayasa metinlerinin genel, kapsayıcı, yönetim sistemi temel hak ve hürriyetleri gösteren temel metinler olması gerektiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti son yıllarını anayasa değiştirmek suretiyle kurtulabilir ümidine bağlayan siyasetçilerle geçirdiğini belirterek, “Hala bu alışkanlıktan vazgeçilmiyor. Sabah akşam anayasa teklifleri havada uçuşuyor. Ben Anayasanın kısa ve öz olanının makbul olduğunu düşünüyorum. Bu görüşte yirmi üç maddelik bir anayasa uzun yıllardır bazı değişiklikler yapmak suretiyle hazırlamışımdır. Bizim anayasamız toplam yüz yetmiş beş maddedir. Her şeyi anayasanın içine almak suretiyle meşrulaştırmayı bir özellik sayıyoruz. Esasında doğru değil. Anayasa metinleri genel, kapsayıcı, yönetim sistemi temel hak ve hürriyetleri gösteren temel metinlerdir. Öyle kabul edilmeli. Biz onu bir klasik kanun gibi değerlendiriyoruz. Anayasayı metinlere yazdıktan sonra ne oluyor? Toplumu düzelttiğini mi sanıyorsun? Reality Show’larda görüyoruz hepimiz hayatın gerçeklerini” dedi.

Av. Prof. Dr. Şen, “Türkiye Cumhuriyeti anayasa metni itibariyle hukuk devleti olabilir. Ama insanları itibariyle hukuk devletini benimsemiş bir toplum olamaz. İnsanlar, başkalarının hak ve hürriyetlerine saygılı olmayı, hukukun evrensel ilke ve esaslarını yalnızca hukuk fakültelerinde görürler. Onun dışında bugün ilkokullarda ve ortaokullarda hukukla ilgili hiçbir şey öğrenmezler. Ben Milli Eğitim Bakanlığına şunu önermek istiyorum; Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Hukuk Devleti başlığı altında müfredata ders koyalım.” İfadelerinde bulundu.  Av. Prof. Dr. Şen, sunum sonunda katılımcıların sorularını da cevaplandırdı. Program, Av. Semih Gökayaz tarafından Av. Prof. Dr. Ersan Şen’e teşekkür plaketi takdimiyle sona erdi.

 

 

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir