Adana Büyükşehir Belediyesi’nin dün toplanan Mart ayı meclis oturumunda 6 Şubat Depremini yaşayan Adana’da imar konusunda ve inşaat yapılaşmasında uyulması gereken radikal kararlar masaya yatırıldı ve tüm partilerin meclis üyeleri ‘Her şey eskisi gibi olmayacak’ sözünün altına imza attılar.
KARALAR’DAN UYANIK MÜTEAHHİTLER AÇIKLAMASI
Başkan Zeydan Karalar’ın oturum başkanlığı yaptığı mecliste ilk olumlu karar su fiyatlarına yapılacak indirim konusuydu. 2 ay süreyle su fiyatlarının yüzde 50 oranında indirilmesi ve 2 ay sonrasında tekrar su fiyatlarının eski fiyatla tüketiciye sunulması konusunda meclis üyeleri ortak karara imza attılar. Başkan Zeydan Karalar, şehirde uyanık müteahhitlerin olduğunu inşaatlarıyla ilgili 2 ayrı proje yapıp 2 bin metre ruhsatlı yere 4 bin metre yapı yaptığının altını çizdi. Karalar, Seyhan Belediye Başkanı iken bunun önüne geçtiğini, iskan vermedikleri bu tür inşaatların yüzde 10 tamamlanmasında birinci denetimi, yüzde 50 oranında inşaatını tamamladığında da ikinci denetimini yaparak teyit ettikten sonra onay verdiklerini kaydetti.
MÜHÜRLENMİŞ BİNALARIN MÜHÜRLERİNİ KIRIYORLAR!
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediyelerinden bu tür ruhsat dışına çıkan binaların ruhsatlarını istediklerinde Büyükşehir Belediyesine göndermediklerinin de eleştirisini yaparak ‘Mühürlenmiş binaların mühürlerinin kırıldığını görüyoruz. Ne yazık ki zamanında bu tür binaların ruhsatlarını bize gönderin ki inceleyelim. Bundan imtina etmeyin’ çağrısında bulundu. Başkan Zeydan Karalar, belediye şirketlerinin borç yükü altında olduğunu ve yeni çıkacak borcun yapılandırılması konusunda 36 ay yerine 120 ayın kabul edilmesinin depremi yaşayan Adana’yı ve belediyelerini rahatlatacağını söyledi. Karalar, deprem sonrasında belediyenin gelirlerinin azalıp harcamalarının arttığını ve olağan hizmetleri dahi yapmakta bundan sonra zorlanacaklarını söyledi.
GÜLAÇTI: YIKILAN BİNALAR İMAR AFFINDAN YARARLANMADI
AK Parti adına söz alan Meclis Üyesi Ozan Gülaçtı, Adana’da yıkılan binaların imar affından yararlanan binalar olmadığını belirtip ‘Elbette imar affının arkasına sığınmamak gerekir. Ancak ortada böyle de bir durum var. Orman alanlarına bina yapacağımız doğrudur. Güvenli alanlara yapılacak bu binalar. Başka yerlere kesilen ağaçların kat be kat fazlası ağaçları dikeceğiz’ dedi. Gülaçtı, doğru yöntemin dayanıklı binalar yapmak olduğunu ve Hükümetin, bakanlığın çıkaracağı yeni kanunlar ile ülkede yapıların denetim altına alınmasının gerekliliği hasıl olduğundan her şeyin eskisi gibi olmayacağının da bilgisini meclis üyesi arkadaşlarına aktarmış oldu.
SEYHAN: VATANDAŞIN HİÇ Mİ SUÇU YOK?
CHP adına söz alan Meclis Üyesi Serdar Seyhan, imar affının doğru bir karar olmadığını her zaman savunduklarını belirterek ‘İmar affını çıkarmaya zorlanan siyasi iradeyi bu konuda zorlayan, buna mecbur eden vatandaşın hiç mi ama hiç mi kabahati yok? Bu soruyu da vatandaşın kendisine sorması lazım’ ifadesi meclise damgasını vurdu. Serdar Seyhan, yerel yönetimlerin denetim anlamında önemli görevler üstlendiğini, bu meclisin bugüne kadar tüm kararlarının denetimi daha sıkı yapmak adına alınan kararlardan oluştuğunu da inanarak burada söylediğini kaydetti.
SONER ÇETİN VE ÇUKUROVA İLÇE MECLİSİNİN ALDIĞI KARARLAR
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, ilçe belediyesinde oylanarak Büyükşehir Belediyesine gönderilen yapılaşma ile ilgili kararları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Soner Çetin, ilçesinde yıkılan 11 binanın tamamının 1992 ile 1997 yılları arasında yapılan binalar olduğunu belirtip “Yapı denetimi yapılan binalarda yıkım söz konusu değil. Bundan sonra yapılacak olan binalara sismik izalatör ve damper sistemi getirilmesi zorunlu olsun. Yüksek kata ilçemde kesinlikle izin vermeyeceğim. Çukurova’da 1 yoğunluğa kadar olan yerlerde 9 metre 3 kat, 1,6 yoğunluklu yerlerde 15 metre 5 kat ve 2,4 yoğunluğa kadar olan yerlerde ise 30,5 metre 10 kata kadar izin verilecektir. Asma ve çekme kata yasak getirdik. Çukurova ilçe meclisinin aldığı kararın acilen Büyükşehir tarafından onaylanmasını meclis üyesi arkadaşlarımdan rica ediyorum” dedi.
FATİH KOCAİSPİR’DEN ÖNERİLER GELDİ
Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir mecliste gündem dışı söz alarak kendi belediyesinin aldığı kararları özetleyip önerilerini sıraladı. Buna göre Kocaispir, imarla ilgili gri alanların kalmamasını, her şeyin siyah veya beyaz gibi şeffaf olmasını istedi. İnşaat ruhsatı ve yapı denetim konusunda ilçe belediyesi olarak elektronik ortama geçeceklerini, her türlü iş ve işlemlerin bilinir, denetlenebilir ve şeffaf olacağını, yasal olmayan hiçbir konuya da izin verilmemesi adına kararlı olunacağını söyledi. Bu konuda bir çalıştay yapılması önerisinde bulunan Kocaispir, tarım alanlarının konut alanına dönüşmesine dün izin vermedikleri gibi bugünde izin vermeyeceklerini, yapı denetim firmaların daha sıkı kontrol edeceklerini, kamu binalarının yapımı konusunda belediye olarak konuya müdahil olmanın gerektiğini, tüm Yüreğir halkının memnuniyet için çalıştıklarını söyledi ve Büyükşehir ile tüm ilçe belediyeleri ile koordineli çalışma teklifini meclise sundu.