5 Ekim Dünya Mimarlık Günü çeşitli etkinliklerle Adana’da da törenlerle kutlanıyor. Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende, Mimarlar Odası Adana Şubesi Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı yaptığı konuşmada, bu yılki temanın “Mimarlık, Bina ve İklim” olduğuna dikkat çekti.
Dünyada ve Türkiye’de iklim değişikliği, hızlı kentleşme, nüfus artışı ve göçün dönüştürücü etkilerinin görüldüğünü kaydeden Kamışlı, “Doğal kaynaklarını kaybeden kentlerimizin iklim değişikliğine ve bu değişikliğin getireceği afetlere karşı koyabilme kapasitesi giderek azalmaktadır. Barınaktan kentsel boyuta kadar, bütün yerleşimlerin fiziksel ortamını oluşturan yapı ve mekân tasarımı olan mimarlık; küresel iklim değişikliğine karşı güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir yapılı çevrenin üretimi ile yükümlüdür. Ülkemizde bütün bu çevre kirliliğine ve küresel ısınmaya yol açan politikalar; 1980 sonrası neo-liberalizmin kentleri ekonominin merkezine oturtan, bütün değerlerini ve doğayı metalaştıran, esnek üretim modeli ile yatırım ve karlılık alanı olarak gören politikalarla birleşmiştir.” diye konuştu.
Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Kamışlı, son 10 yılı aşkın sürede merkezden yerele doğru “Kentsel Dönüşüm” adı altında yürütülen operasyonlarla bütün yaşam değerleri yok edilirken; sosyal, ekonomik ve kültürel kayıpların da çığ gibi büyüdüğünü vurguladı. Tarihsel süreç içerisinde uygarlık değerlerinin üretildiği kentlere kimliksizlik, toplumsal ayrışma ve otoriter süreçlerin dayatıldığına işaret eden Kamışlı, Adana’nın da hali hazırda kentsel dönüşüm sürecinde bulunduğuna dikkat çekerek bu konuda da şu görüşlere yer verdi: “Büyükşehir ve dört ilçe belediyeleri birçok mahallede kentsel dönüşüm ve gelişim alanları ilan edilmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Bu büyük değişim rant ekonomisini beslememesi imkansızdır. Fakat bu değişim sadece depreme ve doğal afetlere, iklimsel değişikliklere dayandırılamaz… Yaşama alanı bırakılmadan, ulaşım planları yapılmadan, kentsel dönüşüme hazırlanan şehirlerimiz bu dönüşümle büyük zaman ve kaynak israfıyla karşı karşıya kalacak, herhangi bir çevresel sorunda içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.” Şeklinde konuştu.