Kadınların en çok emek sarf ettiği alanların başında ise salça yapımı, konserve yapımı, biber ve patlıcan kurutma ve turşular geliyor. Pazarlardan uygun fiyatlı bulunan ürünler satın alınıyor. Satın alınan bu ürünler, amacına uygun olarak hazırlanıyor.

UYGUN FİYATLI ÜRÜNLER ARANIYOR

Konserve yapacak ev kadınları uygun fiyatlı domateslerden satın alıyor. Domatesleri pazarlardan uygun fiyatlı alanların yanı sıra Adana Hal’ine giderek buradan kasa kasa domates alarak konser ve yapanlarda oluyor. Hal’den alınan domates ve diğer ürünlerin fiyatlarında ciddi bir kar elde ediliyor.

KADINLAR TARAFINDAN SATIN ALINIYOR

Salçalık biber, kurutmalık biber, patlıcan, turşu ve reçel yapılacak ürünlerde kadınlar tarafından satın alınıyor. Bu ürünleri satın alan kadınlar kendi el emekleri ile ürünlerini yapıp kış aylarında fiyatların yüksek olduğu dönemlerde bu ürünleri gönül rahatlığı ile tüketiyor.

TARLALARDAN ALIYORLAR

Kentlerde durum böyle iken çadırlarda yaşayan tarım işçileri de direk tarlalardan aldıkları ürünleri, salça, turşu, reçel yapıp, bazılarını da kurutuyor. Kalabalık nüfusa sahip olan çadırlarda yaşayan tarım işçileri bolca yaptıkları ürünleri kış aylarında ise tüketiyor.

TURŞU VE BİBER KURUTMA

Çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçisi kadınların daha çok biber kurutma ve turşu yaptıkları görüldü. Turşu ve biber kurutma yapan tarım işçisi kadınlar kuruttukları bu biberlerin bazılarını pul biber yaparken, bazılarını ise yemelik şekilde ayırdıkları öğrenildi.

KIŞIN PAHALILAR

Nurcan Çanak isimli çadırlarda kalan tarım işçisi vatandaş, meyve sebzelerin kışın pahalı olduğu için yaz aylarında kendilerinin kışa hazırlık yaptıklarını söyledi. Yaptıkları hazırlıkları anlatan Çanak, “Biber ve domates salçası yapıyoruz. Biber, patlıcan kurutuyoruz. Reçel yapıyoruz. Turşu yapıyoruz” dedi.

BİBERLER KURUTULUYOR

Kendilerinin tarlalardan bu ürünleri uygun fiyatla satın alarak yaptıklarını belirten Çanak, “Fiyatlar uygun olduğunda bunu değerlendiriyoruz. Görüyorsunuz biberleri kurutuyoruz. Salçalarımız var. Turşu yapıyoruz. Yani kalabalık nüfuslara sahibiz. Bunları yapmak zorundayız. Kışın çok pahalı oluyorlar ve herkes gibi bizlerde satın alamıyoruz” diye konuştu.

KONSERVERLER YAPILIYOR

Evlerinde konserve yapan vatandaşlar ise domatesin kilogram fiyatını konservelik olarak toplu aldıklarında 8 liradan aldıklarını dile getirdi. Kışın domatesin fiyatının 50 liraya kadar çıkabildiğine vurgu yapan kadınlar, “Kışın konservemizi yapıp yemeklerde rahat rahat kullanıyoruz. Çok canımız çekerse az miktarda alıp salatalarda kullanıyoruz. Yoksa kışın fiyatlara gü yetmez” şeklinde konuştular.

KENDİ ÜRÜNLERİNİ YAPIYORLAR

Kadınların kış ayına hazırlık mesaileri sürerken, kendi bahçelerinde ektikleri ürünleri de turşu ve konserve yapan kadınlarında olduğu görüldü.