Adana’da 4 günlük bayram süresince kaçak yolla kıyma çeken ve kasaplık belgesi olmadan kurban kesen toplam 178 kişiye kabahatler kanunu gereği idari para cezası kesildi.

Adana’da kurban bayramı öncesi kurbanlık fiyatlarıyla birlikte kıyma çekim ücreti de kararlaştırıldı.  Kasaplar haricinde kaçak kıyma çekimi yapacak ve kurban kesecek kişilerin tespit edilmesi durumunda idari para cezası uygulandı.

DENETİMLER YAPILDI

Adana Kasaplar Odası, Büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait zabıta görevlileri ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kurban Bayramı süresince denetimler yapıldı. 4 gün süren bayram boyunca yapılan denetimlerde kaçak yolla kıyma çeken ve kasap olmamalarına rağmen ücretli kurbanlık hayvanları kesen yabancı uyruklu kişiler tespit edildi.

163 KİŞİ TESPİT ETTİK

163 kişi yol kenarlarında, tablalarda, kasaplık harici işyerlerinde hijyenik olmayan ortamlarda kıyma çekerken yakalandı. Bu kişilere kabahatler kanunu gereği idari para cezası kesilirken, ayrıcı haklarında dava açıldı. Ayrıca yabancı uyruklu olan ve kasaplık belgesi olmayan 15 kişi de ücretli kurbanlık kesimi yaparken yakalandı. Bu kişiler hakkında da idari para cezası uygulanıp, haklarında dava açıldı.

UYARILAR YAPTIK

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, bayram öncesi açıklamalar, duyurular yaparak kaçak yolla halk sağlığını etkileyecek yerlerde kıyma çekilmesinin yasak olduğunu söylediklerini hatırlattı. Tüm uyarılara rağmen kıyma makinesi olan kasap harici kişilerin ısrarla kent genelinde kıyma çekimi yapmaya devam ettiklerini belirten Yağmur, “Uyarılar yaptık. Bizzat iş yerlerine giderek bilgilendirmeler bulunduk. Fakat yine bu bayramda yine kaçak yolla kıyma çekenler oldu. Tam 163 kişiyi yaptığımız denetimlerde tespit ettik” dedi.

AKIL ALMAZ YERLER

Akıl almaz yerlerde kıyma çekenlerin olduğunu aktaran Yağmur, “Kimi 3 tekerlekli tablaya makineyi koymuş sokak sokak gezerek kıyma çekiyordu. Kimi ise yol kenarında tozun toprağın arasında kıyma çekimi gerçekleştiriyordu. Berber, yıkamacı ve daha birçok yerde bunun yapıldığını gördük. İlgili zabıta birimleri ile hijyenden yoksun makinelerle kıyma çekenlere idari para cezası uyguladık. Bu 163 kişinin yanı sıra birde 15 yabancı uyruklu kişiyi kurbanlık keserken tespit ettik. Kasaplık belgesi olmadan ücretli bir şekilde kesim yapıyorlardı. Bu kişiler hakkında da yasal işlem uygulandı” diye konuştu.

MÜCADELE ETTİK

Her yıl yaşanan olumsuz manzaralar yaşanmasın diye mücadele ettiklerinden bahseden Yağmur, “Biliyorsunuz kasap harici kişiler kurbanlık kesmeye çalıştıklarında başlarına neler geliyor. Bu yıl yine onlarca kişi kurbanlık kesmeye çalışırken kendilerine kesip hastanelik oldu. Bizler bu olumsuz durumların yaşanmamasını istiyoruz. Denetimlerimiz halk sağlığı için. Hijyenden yoksun alanlarda kıymalar çekiliyor. Biz kıyma çekim ücretini 7 TL olarak açıkladık. Adamlar makinelerini almış sağlıksız ortamlarda bu fiyata yada 1 lira daha aşağısına çekiyorlar” şeklinde konuştu.

ANLAM VEREMİYORUM

Vatandaşlarında hijyenden yoksun yerlerde kıyma çektirmelerine anlam veremediğini kaydeden Yağmur, “Vatandaşlarımızda etlerini götürüp bu hijyenik olmayan makinelerde ve ortamlarda çektiriyorlar. Buna anlam veremiyoruz gerçekten. Denetimlerimiz bayram süresince devam etti. Bayram sonrası da denetimlerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.