Adana Barosu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Adana Barosu Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması yaptı.
Adana baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, basın açıklamasında yaptığı konuşmada; “Ülkemizde engelli haklarını anlamalı ve anlatmalıyız. Engelli bireylerin, medeni toplumlara yakışır bir seviyede haklarını tam anlamıyla kullanabilecekleri günleri hep birlikte kurmalıyız. Biz hukukçular da üzerimize düşen sorumluluğu ve görevi yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Engelli Hakları Komisyon Başkanı Av. Özlem Kara da, basın açıklaması öncesinde yaptığı konuşmasında engelli avukatların mesleki sorunlarına dikkat çektiklerini ifade ederek, uygulamada ne yazık ki engelli insanların yaşadığı sorunları ortadan kaldıramadıklarını söyledi. Av. Kara, “Engelli bireylerin önündeki engelleri kaldırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi
Adana Barosu tarafından yapılan basın açıklaması ise Av. Gizem Nur Abuzaroğluve Av. Bahar Melek Öğrü Dizdar tarafından okundu. Açıklamada, “Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak devlet, dezavantajlı gruplar açısından gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. Engelli bireylerin insan temel haklarını kullanabilmeleri, hak ihlallerine uğramaları durumunda adalete erişimleri ve gerekli mekanizmaları işletmeleri politika yetersizliği ve mevcut düzenlemelerin uygulanmaması nedeniyle mümkün olmamaktadır.
Engelli avukatlar, mesleklerini ifa ederken ön yargılar ve olumsuz tutumların yanı sıra ihtiyaç duyulan materyallerin sağlanmaması nedeniyle sorun yaşamaktadır. Görme engelli avukatların retina taraması, görüşme sürecinde not almalarını sağlayacak Braille materyal ya da özellikle bedensel engelli avukatların zorunlu olarak kullandıkları ortez, protez gibi destekleyici araçların kullanılmasına yönelik sınırlamalar engelli avukatların mesleklerini, bütünüyle, diğer meslek profesyonelleriyle eşit koşullarda yapabilmelerine olanak tanımamaktadır.
Engelli bireylerin temel insan hakları başta olmak üzere, eşit yurttaşlar olarak yaşamın her alanında bütünüyle etkin şekilde var olmalarına olanak sağlayacak bu düzenleme ve uygulamaların hayata geçirilmesini sağlayacak politikalar üretmek ve önleyici tedbirleri almak kamu idaresi için bir zorunluluktur.
Belirtmek isteriz ki, engelli bireylerin insan onuruna yaraşır, özgür, eşit ve bağımsız bir yaşama sahip olabilmesi hepimiz için onurlu ve özgür bir yaşam anlamı taşımaktadır.” İfadelerine yer verildi.