Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) tarafından “Bölgemizin Enerji Gerçeği” konulu panel düzenlendi.
Moderatörlüğünü Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler’in yaptığı panele konuşmacı olarak TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mak. Müh. Şayende Yılmaz, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, ve Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Av. Ümit Arif Özsoy katıldı.
Akademik Meslek Odaları Birliği ADAMOB’un Adana Tabip Odası, Dişhekimleri Odası, Eczacı Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Adana Barosu ve TMMOB İKK’nın güçbirliğinden oluştuğunu hatırlatan Panel Moderatörü Dt. Fatih Güler, “Şu an ADAMOB’un dönem sözcülüğünü Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan yapıyor. Bu panel kendisinin önerisi ile ortaya çıktı. Tabii bu paneli düzenleme kararı aldığımızda Rusya’nın uçağı düşmemişti. Enerjinin Türkiye’nin gündemine tamamen işgal edeceği aklımızda yoktu. Daha çok çevreyle olan ilişkisi üzerinden hareket etmiştik. Çukurova bölgemizde yapımı süren Termik Santraller, yeni başlayan projeler ve Nükleer Santral gündemimizdeydi. Rus uçağı düşünce görüldü ki Türkiye’nin enerji problemi gerçekten çok büyük ve büyük oranda Rusya’ya bağımlı durumdayız. Bu panelin çok verimli olacağını düşünüyor, katılımcı konuklara ve konuşmacılarımıza şimdiden çok teşekkür ediyorum” dedi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Makina Mühendisi Şayende Yılmaz ise dünyada ve Türkiye’de hava ve çevre kirliliğinin insan ve toplum yaşamına olumsuz etkilerini azaltmak gerektiğini belirterek “İklim değişikliğinin insan yaşamını tehdit eden kuraklıklar, orman yangınları, beklenmedik yüksek yağışlar ve su baskınları ve benzeri olumsuz azaltmak, hızla artma eğilimindeki sıcaklık artışını, en çok 1.2 – 2 derece ile sınırlamak için enerji tüketiminde Fosil Yakıtların payını mutlaka Radikal şekilde düşürmek gerekmektedir. İklimdeki bu değişiklikler; toplumsal sosyal ve ekonomik pek çok krizi de beraberinde getirmekte, su ve gıda krizleri, iklim göçleri, biyolojik çeşitliliğin azalması toplumsal sorunlara yol açmaktadır. Türkiye’de 2014 yılı elektrik üretiminin yüzde 48,7’sini doğalgaz olmak üzere üretimin yüzde 77,8’ini termik santrallerden karşılamıştır. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın en önemli yolu, yeni doğalgaz ve ithal kömür santrallerinin yapımına onay vermemektir. Enerji tüketiminde Fosil Yakıtların payının mutlaka düşürülmesi, başta enerji verimliliği olmak üzere rüzgar ve güneşe dayalı yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmelidir. Enerji planlamalarında ulusal ve kamusal çıkarlar korunmalı, toplumsal yararın arttırılması, yurttaşların ucuz, sürekli, güvenilir enerjiye kolaylıkla erişebilmesi, çevreye verilen zararların en asgariye indirilmesi hedeflenmelidir. Dağıtımdaki kaçaklarla birlikte yüzde 15 civarındaki kayıplar ve yer yer yüzde 50’nin üzerine çıkabilen enerji tasarrufu imkanları göz ardı edilmemelidir. Sektörler bütünleşik kaynak planlaması yapmalı, yatırımlarında toplum yararı gözetmelidir. Tarımsal arazilere, ormanlara, sit alanlarına santral kurulmamalı, ÇED raporları ile birlikte toplumsal etki değerlendirme raporları hazırlanmalıdır” diye konuştu.
Etiketenerjide bağımlılık enetji gerçeği adanada masaya yatırıldı
Ayrıca Kontrol Et
Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…
Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …
19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…
Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …
Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …