Emekli Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Adem Çalhan kamu emeklilerine verilen yüzde 25 zammın yeterli olmadığını kamu çalışanlarına olduğu gibi kamudan emekli olan insanlara da 8 bin 77 TL seyyanen zam verilmesi gerektiğini söyledi. Hükümetin emeklilere yönelik zam oranlarına toplumun birçok kesiminden tepki geldi. Özellikle emekliler verilen zam oranının enflasyon gerçeğiyle uyumlu olmadığını öne sürerek zam oranının artırılması ve seyyanen zam verilmesi talebinde bulundu. Emekli Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Adem Çalhan konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Emekliliğin devlete yük, sosyal güvenliğe maliyet, hazineye gider değil; yıllarca emek verilmiş, katkı sunulmuş, alın teri akıtılmış, vergisini eksiksiz yatırmış bir sürecin kazanımı olduğunu vurgulayan Çalhan; “Çalışırken elde edilen gelirin ve verilen hizmetin karşılığı olarak; emeklilik sürecinde insan onuruna yakışır ücret verilmesi ise sosyal devletin bir gereğidir. Emeklilikte Yaşa Takılanların sorununun çözümü, en düşük emekli aylığının artırılması ve enflasyon üzerinde verilen artış oranlarıyla; insana, emeğine ve onuruna dair bütün herkes tarafından takdir edilen düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği söz sonrasında çalışan kamu görevlilerine yapılan seyyanen zam yapılmış ve en düşük kamu görevlisi maaşı 22 Bin TL’ye yükseltilmiştir. Bunlar olumlu bu zor süreçte atılan önemli adımlardır ancak kamu emeklilerine yapılan zam hiçbir emekli tarafından kabul edilebilir, anlaşılabilir değildir. Bu artış oranı; ne mali disiplinle, ne sıkılaşma politikasıyla ne de Büyük Türkiye vizyonuyla maalesef uyuşmamaktadır. Kamu görevlilerine %17,55 oransal artış ve 8.077 ₺ seyyanen zam; kamu görevlisi emeklisine ise ekonomik kayıplardan bağımsız, piyasa gerçeklerinden uzak, hane giderlerinden habersiz, sadece %25 zam layık görüldü. Yapılan zam ile 9.800 ₺’ye çıkarılan en düşük emekli kamu görevlisi aylığının mevcut asgari ücretin altında kalması hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır” dedi.
Kira fiyatlarında yaşanan artışlar, emtia fiyatlarındaki yükselişler, gelirden daha çok artan giderler ve en düşük emekli kamu görevlisi aylığının asgari ücretin altında kaldığı görülerek artış yapılması gerektiğini vurgulayan Adem Çalhan açıklamalarına şöyle devam etti; “En düşük kamu görevlisi aylığı adil bir ücrete kavuşmalıdır. Çalışırken hak edilen fakat emekli aylığı hesabında dikkate alınmayan birçok kalem, emekli aylığını düşürmektedir. Çalışan – Emekli arasındaki bu büyük rakamsal farklılık, sosyal güvenlik sisteminin çarpıklığını en net ve açık biçimde gözler önüne sermektedir.
Emekli kamu görevlilerinin maaş artışları masada belirleniyor, emeklileri temsil edecek sendikaya izin verilmiyor. Yasal mevzuat sizi ilgilendiriyor fakat sizi masadan uzak tutmak için yasanın değiştirilmesine direniliyor. Memur-Sen ve Emekli Memur-Sen olmasa emeklilerin sesi bile duyulmuyor.”
“Derdimiz, kıymeti mazide kalan anlayışını ortadan kaldırarak; tarihe yön vermiş, ülkemizin birikimini artırmış kamu görevlisi emeklilerini; adil ve hakkı olana kavuşturmaktır. Biz farklı olanı, ayrı olanı ya da hakkımız olmayanı istemiyoruz. Düşük artış oranıyla; bütçeye tasarruf oluşturmak için enerji harcanırken, sosyal maliyet gözden kaçırılmamalıdır” diyen Başkan Çalhan açıklamalarını; “Yapılması gereken ve beklentilere karşılık verecek olan; seyyanen zammın tüm kamu görevlisi emeklileri için de geçerli olmasıdır. %17,55 artış oranı uygulandıktan sonra aylık bağlama oranı üzerinden 8.077 ₺ seyyanen zam yansıtılmalıdır. Komisyon aşamasında emeklilere yönelik atılan adımın devamı Genel Kurul aşamasında da gelmeli, emekliler tarafından endişeye ve huzursuzluğa neden olacak Kanun Teklifi onarılmalı, emeklilerin refahını iyileştirmeye yönelik tamiri yapılmalıdır” sözleriyle tamamladı.