Birer hafta ile iki kez toplanan komisyon üyeleri, fırıncıların talebini yerinde bularak Adana’da ekmeğin perşembe gününden itibaren 7,5 liraya satışına karar verdi.
Devlet desteğiyle un fabrikalarına ucuz buğday satışına son vermesi sonucu un fiyatlarının artmasıyla birlikte Adana Fırıncılar Odası da ekmeğe zam talep etti. Bir süredir görüşmelerini sürdüren komisyon talebi onaylayarak, ekmeğin fiyatını 5 liradan 7,5 liraya çıkardı. Ocak 20023’de 200 gram ekmek 5 liraya satılırken, yeni zamla birlikte ekmeğin gramajı 220 grama çıkarıldı. Zamlı tarife perşembe günü yürürlüğe girecek.
SİMİT DE ZAMLANDI
Ekmek ve simit fiyatını belirleyen komisyonun ilk toplantısında sonuç çıkmazken, pazartesi günü yeniden toplanan komisyon üyeleri kentte satışı yapılan simitin de fiyatını yükseltti. Buna göre, daha önce 6 liraya satılan simitin fiyatı 7,5-8 lira olarak belirlendi.
“EN AZ 10 LİRA OLMASI GEREKİYORDU”
Toprak Mahsulleri Ofisi’in (TMO) fabrikalarına daha düşük fiyattan buğday satışını durdurmasının ardından unun çuvalı yüzde 67 artarak 340 TL’den 570 TL’ye yükseldi. Kira, elektrik ve çalışanların ücretlerinin de artmasının ardından Adana Fırıncılar Odası zam talep etti. Bir ekmeğin maliyetinin 7,5 liraya yükseldiğini belirten oda başkanı Ali Tekin, “Tüm girdilerin arttığı bir dönemde ekmeğe zam yapılmaması için büyük çaba harcadık. Devlet de bu konuda ucuz un sağlama noktasında bizlere destek verdi. Ancak bu ucuz un tahsisi kalkınca da zam yapılması kaçınılmaz oldu. Son yapılan akaryakıt zammından sonra ekmeğin en az 10 lira olması gerekiyordu” şeklinde konuşarak fırıncı esnafının zor bir süreçten geçtiğini iddia etti.
“GİRDİLER DE DÜŞÜRÜLMELİ”
Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenen Tekin, “Artık vatandaşın ucuz ekmek yemesi için herkes elini taşın altına koymalı. Bizler girdi maliyetlerinden ötürü zam talep ediyoruz. Eğer devlet desteği devam etseydi biz zam yapma taraftarı değildik. Ama şu anda şartlar bunu gerektiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na sesleniyorum. İndirimin kalkmasıyla bir çuvala 200 TL zam geldi. Fırıncıların diğer girdilerinin de düşürülmesi gerekli. Yetmez ama, ekmek fiyatının 7,5 liraya yükseltilmesini olumlu buluyorum. Ancak, ekmek fiyatı en az 10 lira olmalıydı” şeklinde görüş belirterek, fırıncı esnafının sıkıntılarını aşmaları noktasında yanlarında olduklarını ifade etti.