Adana’nın efsane belediye başkanlarından Ege Bagatur, ölüm 26. yıldönümünde “Neoliberal Kentleşme Koşullarında Belediyecilik” konulu panel ile anıldı.
1990 yılında hayatını kaybeden Ege Bagatur anısına Çukurova Sanat Girişimi ile Seyhan Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği panel, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Gazeteci-Yazar Çetin Yiğenoğlu’nun yönettiği paneli, Nazar Arabacı Balcı sundu. Konuşmacı olarak ise Prof. Dr. H. Tarık Şengül, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ve Şehir Yüksek Plancısı Öner Mersinligil katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Bagatur’un yaptığı icraatlarla unutulmaz işlere imza attığını kaydetti.
Gazeteci Yiğenoğlu da özlemle andıklarını belirttiği Bagatur’un Fuzuli Caddesi’ni kamulaştırıp, kentin kuzeye yönelişini rahatlattığından bahsetti.
Prof. Dr. H. Tarık Şengül ise, yaptığı konuşmada, “Kentleşmeye 3 güç damga vurur bunlardan birincisi devlet ikincisi emekçi sınıf üçüncüsü de sermayedir. Bu 3 etkileşim her zaman vardır. Fakat bir sınıfa baktığımızda ağırlıklı olarak kentleşmeye damgasını vuran devlettir. Çünkü Ankara’nın başkent oluşu İstanbul’un bir miktar geri plana itilişi. Anadolu’ya yönelik demir yolu ağları ve devletin kurduğu kamu iktisadi teşebbüsleri ile devlet her yerde varım diyor. Olabildiğince gücünün yettiğince o dönemin kentleşmesine damgasını vuruyor ve ben varım diyor” şeklinde konuştu.
Son dönemin kentleşme katmanının çok daha farklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şengül, “Devletin kentleşmesi Atatürk orman çiftliğine saldırıyor orman alanlarına saldırıyor daha önce meta zincirine rant zincirine girmemiş toplum ile paylaşılmış ne varsa ona saldırıyor. Gezi parkını gezi parkı ötesinde İnönü gezi parkıdır oraya Osmanlı kılığına girmiş alışveriş merkezi dikmek istiyor bu günün kentleşme mantığı üreten değil kendisinden önceki birime saldırıp onu tüketerek yapılan kentleşmedir” ifadelerini kullandı.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ise bu dönemde böyle bir anma panelinin düzenlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Şehirlerin gelişmesinde belediyelerin büyük rolü olduğunu belirten Muhçu, “Yapılan kentleşmeler yarışmalar şeklinde kamu projeleri kapalı kapılar arkasında planlanır. Bunlar toplum tarafından yarışma yapılarak yapılırsa bu projeler daha iyi şekilde faydalı olacaktır” dedi.