Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKC) Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitime Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü ve Psikolojik Danışman Nevzat Özer, il müdür yardımcıları, Psikolog Merve Pazar, Sosyolog Mehtap Günay, Sosyal Çalışmacı Şükür Kılıç ve koruyucu aileler katıldı.
Etkinlikte konuşan Özer, ‘’Adana olarak koruyucu ailelerimizle Türkiye’de 5. sıradayız ve 376 çocuğumuz, 263 koruyucu ailemizin sıcak yuvalarındalar. Koruyucu Aile olmak bir kalp hareketidir. Koruyucu Ailelerimize Devletin gülen yüzü, şefkat eli oldukları için çok teşekkür ediyoruz. Buna ek olarak 21. Yüzyılda Anne-Baba olmak daha etkin ve yetkin bir çaba gerektiriyor. Çağımızın çocuğunun dikkatini cezbedecek ve dağıtacak bir sürü uyarıcı var. Büyük bir sanal otobandalar ve bu sanal otobanda birilerine neredeyse çarpmamaları imkânsız gibi. Çocuklarımızın dikkatini çekmek zorundayız ve bize emanet olan çocuklarımızın uzun süre ekrana maruz kalmasına izin vermemeliyiz. Bağımlılığın farklı türleri vardır, bugün özellikle teknoloji bağımlılığı ve madde bağımlılığı konularında kurumumuzdaki alanındaki uzman eğitimcilerimizle bilinçlendirme ve önleyici koruyucu tedbirler üzerine konuşacağız. Çocuklarımızın teknolojiyle doğru tanıştırılması; sosyal ilişkileri ve zihinsel faaliyetlerini aktif şekilde kullanmaları için oldukça önemlidir. Bu konuda biz büyüklere ve eğitimcilere çok iş düşüyor. Biz büyük bir aileyiz ve çocuklarımızın her zaman yanındayız’’ dedi.
Psikolog Pazar ise, ‘’Bağımlılık, kişinin bir şeye aşırı bağlanması ve bu durumdan zarar görmesine rağmen söz konusu madde veya davranışı terk edememesidir. Bağımlı kişi, kullandığı madde veya gerçekleştirdiği eylem üzerinde kontrolünü zamanla kaybeder. Peki gençler bağımlılık yapıcı maddeleri neden deniyorlar? Bireysel, Akran, Aile, Okul, Çevresel Faktörler olmak üzere 5 başlıkta incelememiz gerekir. ‘’Bir kereden bir şey olmaz’’ diyerek deneme sürecinden bağımlılık döngüsüne geçişte yaşanan evreler bizim için birçok ipucu veriyor. Tolerans gelişimi ve Yoksunluk belirtileriyle bağımlılık tekrarlayan bir hastalık haline dönüşür. Özellikle aile perspektifinde baktığımızda çocuk ve ebeveyn arasında güçlü bağların olması, uygun sınırlar oluşturmak, hayır diyebilme becerisi kazandırmak ve rol model olmak çok önemli koruyuculardır. Bu kapsamda bağımlılıktan korumak için çocuklarımıza; kendini tanıma, öfke kontrolü, stresle baş etme becerileri, problem çözme becerisi gibi yaşam becerileri kazandırmalıyız’’ diye konuştu.
Sosyolog Günay da ‘’Teknoloji bağımlılığı, teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir. Teknolojinin zararlarına bakacak olursak özellikle 0-2 yaş çocukların dil gelişimlerini olumsuz etkilenmesine sebep olup konsantrasyon-odaklanma problemleri ve davranış bozukluklarına neden olabilir. Çocuklarımıza güvenli internet kullanımında rehberlik etmeliyiz’’ ifadelerini kullandı.
Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen eğitimlerin, hız kesmeden devam edileceği belirtildi.