Adana Barosu ve Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve iki gün sürecek “21. Yüzyılda Hukuk Devleti” konulu Uluslararası konferans, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisinde başladı.

Konferansın açılışına, Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Adana Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Çolak, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hakan Kuzu, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Adana Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Torun, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Ayça Kara Sığırcı, Av. Sinem Keskin Tanrısınatapan ile avukat, hukuk fakültesi öğrencileri, davetliler ve yurttaşlar katıldı. Program açılışında saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

 

Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ve Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demir açılış konuşmaları yaptı.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK

Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, açış konuşmasında, “Bugün 10 Kasım. Büyük Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. Yıl dönümü. O’nu bir kez daha özlemle, minnetle ve saygıyla anıyoruz. Böyle bir lidere sahip olduğumuz için bugün ne kadar şanslı olduğumuzu bir kez daha anlıyoruz. O’nun bizlere bıraktığı mirasına sonsuza dek sahip çıkacağız.

 

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi kurulduğu günden bu yana sosyal, kültürel, eğitim çalışmalarıyla her zaman işbirliği içerisinde olduk. Bugün yapacağımız konferansımızın da hukuk dünyamıza ve Adana’ya değer katan bir konferans olacağına inanıyoruz.

Baromuzun önümüzdeki yıl 100. Yılını kutlayacağız. Düzenleyeceğimiz etkinliler kapsamında geçen hafta Slovenya ile “Karşılaştırmalı Hukuk Sempozyumu” yaptık. Bugün de hukuk devleti hakkında alanlarında yetkin isimlerle konuşup, tartışacağız. Ülkemizde hukukun ilerlemesine katkı sunacak, insan hakları ve hukukun üstünlüğü kavramlarına işlerlik kazandıracak anayasayı yapabilecek potansiyele sahibiz. Eğer bunu yapabilirsek o zaman Atatürk’ün göstermiş olduğu muasır medeniyet seviyesine ulaşırız.” dedi.

Av. Gökayaz, etkinliğin düzenlenmesinde emeği ve katkısı olanlara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Av. Gökayaz, konuşmasının ardından birinci oturumun moderatörlüğünü yaptı.

Oturumda; söz alan Prof. Dr. Rafael Bustos Gisbert  (Madrid Complutence Üniversitesi – İSPANYA) “The Independence of the Judiciary and the Legal Guarantees of Judges”, Prof. Dr Selin Esen  (Ankara Üniversitesi) “Essence of the Right’ as a Criterion to Limit the Rights: A Comparative Analysis”      Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Özkan (Çukurova Üniversitesi ) “A Contemporary Approach to the Rule of Law: “Environmental Rule of Law” sunum yaptı. Moderatörlüğünü  Prof. Dr. Selin ESEN’in gerçekleştirdiği ikinci oturumda;    Prof. Dr. Javier Garcia ROCA (Madrid Complutence Üniversitesi – İSPANYA)

“Democracy, fair elections and Rule of Law: the culture of constitutionalism, European Convention on Human Rights and the European Unión”,    Prof. Dr. Sergei BELOV    (St. Petersburg Üniversitesi – RUSYA FEDERASYONU), “The Threats to the Rule of Law in Measures Taken Against Russians in 2022”      Doç. Dr. Demet ÇELİK ULUSOY    (Doğu Akdeniz Üniversitesi – KKTC) “Long-standing Rules and New Era: Digitalizing in the Rule of Law” sunumlarını yaptılar.

Oturum soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

Günün ikinci oturumu

Prof. Dr. Selin ESEN (Ankara Üniversitesi) moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Javier Garcia ROCA (Madrid Complutence Üniversitesi – İSPANYA)

“Democracy, fair elections and Rule of Law: the culture of constitutionalism, European Convention on Human Rights and the European

Unión”

Prof. Dr. Sergei BELOV (St. Petersburg Üniversitesi – RUSYA FEDERASYONU)

“The Threats to the Rule of Law in Measures Taken Against Russians in 2022”

Doç. Dr. Demet ÇELİK ULUSOY (Doğu Akdeniz Üniversitesi – KKTC)

“Long-standing Rules and New Era: Digitalizing in the Rule of Law” konularında sunum yaptılar.