Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. A. Aslı Bilgin tarafından yürütülmekte olan “Turkey IN or OUT=EU?” başlıklı Avrupa Komisyonu’nun Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen Jean Monnet Modül projesinin beşinci konferansı “Avrupa Birliği’nde İnsan Hakları” başlığı altında Adana Barosu ev sahipliğinde Adana Barosu Avukatlar Salonunda gerçekleştirildi.
Baro Başkanı Av.Semih Gökayaz ve Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk ABD Doç. Dr. A. Aslı Bilgin açılış konuşması yaptı.
“BİZ, AVRUPA BİRLİĞİ’NE GİRME VE MUASIR MEDENİYETE ULAŞMA HEDEFİMİZDEN VAZGEÇMEDİK”
Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizin son dönemde muasır medeniyet seviyesi hedefinden uzaklaştığına işaret ederek, “Avrupa Birliği hayalimiz vardı ama yıllardır hiç konusu bile edilmiyor. 2016 yılından bu yana tam üyelik müzakereleri durmuş vaziyette. Avrupa Birliği yerine; Işid, El Nusra , Özgür Suriye Ordusu, bombalar, patlamalar, kontrolsüz göç ve mülteci meselelerini konuşuyoruz. Avrupa’ya gider iken Ortadoğu bataklığına saplandık. Oysa ki her insanın kendi hayali olduğu gibi ülkelerin de hayalleri vardır, olmalıdır.
Nasıl Cumhuriyet’in kuruluşunda Büyük Atatürk’ün bu ülke için hayalleri oldu ve hayal ettiği ülkeyi kurmak için ömrünü adadıysa, biz de bugünkü ağır tabloya karşı umutsuz olmayacak, ülkemiz için hayallerimizi kuracak ve gerçekleştirmek için çalışacağız. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayacak, ülkemiz için hayal ettiğimiz gelecek güzel günleri hep birlikte kuracağız. Biz, Avrupa Birliği hayalinden, ülkemizi çağdaş ve muasır bir medeniyete kavuşturma ülküsünden vazgeçmedik. Bu amaçla “Avrupa Birliği’nde İnsan Hakları” konulu konferansa Adana Barosu olarak ev sahipliği yapmaktan ve eski AİHM Yargıcı Prof. Dr. Işıl Karakaş ile Prof. Dr. Işıl Özkan’ı bilgilerini paylaşmak üzere misafir etmekten büyük onur duyuyoruz. programın gerçekleşmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. ”
Doç. Dr. A. Aslı Bilgin, 2020 yılında başlayan proje kapsamında diş hekimliği fakültesinde iki adet ders verildiğini belirterek “2023 yılı Haziran ayında sona erecek olan Jean Monnet Modül projesi kapsamında yılda bir kez gerçekleştirilen çalıştaylar ile yılda iki kez gerçekleştirilen konferanslarla Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkileri konusunda farkındalık yaratılması hedeflenmektedir” diyerek projeye ilişkin bilgilere ve yapılan etkinliklerin video kaydına projenin resmi websayfası https://introut.cu.edu.tr
“Turkey In or Out=EU?” Jean Monnet Module
Jean Monnet Module Turkey In or OUT Adana, Türkiye. Telefon: +90 322 338 60 84. Fax: +90 322 338 69 45. Eposta: introut@cu.edu.tr
introut.cu.edu.tr
adresinden ulaşılabileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi ABD Araştırma Görevlisi Deniz Günaştı moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta; Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Özkan, “Avrupa Birliği’nde İnsan Haklarının Gelişimi”, AİHM Eski Hakimi Prof. Dr. Işıl Karakaş, “ABAD ve AİHM İçtihadı Işığında İnsan Haklarının Korunması”, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Çiğdem Akın, zoom üzerinden “Yargı ve Temel Haklar” Müzakere Başlığı Kapsamında Türkiye” konularında sunumlarını yaptı.
Konuşmacılardan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Özel Hukuk ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Özkan, temel hakların Avrupa Birliği gündemine girişini tarihsel bir perspektifle sunarken, temel hakların Lizbon Antlaşmasıyla bağlayıcı hale gelen Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı kapsamında korunduğuna değindi. AİHM eski hakimi ve Kadir Has Üniversitesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, temel haklara Avrupa Birliği Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sağlanan korumayı mevcut içtihat ışığında karşılaştırarak iki mahkemenin çoğunlukla işbirliği içerisinde çalıştığını belirterek, birliğin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf olmasının antlaşmalarla hüküm altına alındığını ancak divanın özerkliğini kaybetme endişesi nedeniyle bunun gerçekleşmediğini ve şimdilik bu konunun rafa kalktığını dile getirdi.
Zoom üzerinden konferansa katılan AB Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Çiğdem Akın ise yargı ve temel haklar müzakere başlığında yapılan çalışmaları detaylandırdığı konuşmasında, Güney Kıbrıs Rum Kesimi nedeniyle başlığın henüz açılamadığını belirtti. .
Konferansa Baro Başkanı Av Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyeleri, avukatlar, stajyer avukatlar, hukuk fakültesi öğrencileri ve davetliler katıldı.
Program Soru-Cevap Bölümüyle sonaerdi.