Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda ‘ÇÖLYAK’la Yaşamak’ paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü Uzm. Dr. Selahattin Menteş’in yaptığı panelde; Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Didem Gülcü Taşkın, Ç.Ü Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertaç Özer ve Adana ÇÖLYAK Derneği Başkanı Safiye Şumnu ÇÖLYAK’la ilgili sunum gerçekleştirdi. Panel, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Tabip Odası, Adana Gıda Mühendisleri Odası ve Adana ÇÖLYAK Derneği birlikteliğiyle düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Güneş yaptı.

“TOPLUMSAL HASSASİYETİ YARATMANIN EN İYİ YOLU BİR FARKINDALIK YARATMAKTIR”

Doç. Dr. Güneş, “Oldukça fazla bir kesimi ilgilendiren bir konuda toplumsal hassasiyeti yaratmanın en iyi yolu bir farkındalık yaratmaktır. Bu konu hakkında çok fazla bilgisi olmayan kişiler için uzmanlarımıza belki teknik açıdan öğrenmek istediklerinizi danışabilme olanağı tanıyor. Bu yüzden ben bu etkinlikleri çok önemli buluyorum” dedi.

“BİZ BU ETKİNLİĞİMİZİ DÜŞÜNÜRKEN ASLINDA 16 EKİM’DEN ESİNLENDİK”

Konuşma yapan bir diğer isim olan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Adana Tabip Odası’nın toplumun her alanını ilgilendiren her konuda toplumun yanında olduğunu ve faaliyetlerini devam ettirdiğini belirtti ve konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

“Adana Tabip Odası, toplumun her alanını, halk sağlığımızı nitelendiren her konuda toplumun yanında ve faaliyetlerini devam ettiriyor. Biz bu etkinliğimizi düşünürken aslında 16 Ekim’den esinlendik. 16 Ekim nedir? 16 Ekim Dünya Gıda Günü. Dünya Gıda Günü’ne gidiyoruz ve oraya giderken yapılan etkinliklerin birincisi olarak bunu değerlendirdik. Sevgili konuklar dünyada sekiz milyar, net rakamla yedi milyar dokuz yüz yirmi dört milyon insan yaşıyor. Dünyada aç insan sayısı ise neredeyse sekiz yüz milyon. Aşırı kilolu insan sayısı aynı şekilde aç insandan daha fazla sekiz yüz elli milyon dünyada aşırı kilolu insanlar. Birleşmiş Milletlerin yaptığı araştırmalara göre gıdaya sürekli erişiminin bulunmadığı nüfus, neredeyse iki milyon dört milyar. Dokuz yüz milyon insan ise şiddetli gıda güvensizliği içerisinde bu dünyada yaşamaya devam ediyor. Burada moraliniz bozulmasın diye yılda açlıktan ölen insan sayısını söylemek istemiyorum. 2022 yılında 5 yaş altında yüz kırk sekiz milyon çocuğumuz gelişmemiş, kırk beş milyon çocuğumuz ise zayıf kalmış. Buna rağmen otuz yedi milyon çocuğumuz şişman. Bu neyi gösteriyor? Aslında dünyada adaletsiz bir davanın varlığını gösteriyor. Bir tarafta açlıkla boğuşan bir kitle var. Bir tarafta ise aşırı kilolu bir kitle var. Birinci mesajımız şu; demek ki gıda dengeli bir şekilde dağıtılmış olsa hepimize yetecek.”

Konuşmalardan sonra panel başladı. Panel bittikten sonra hastaların konuyla ilgili soruları uzmanlar tarafından cevaplandı.