Adana Büyükşehir Belediyesi, kurduğu modern tesiste ayıklanan atıkları elektrik enerjisine dönüştürerek, ekonomiye kazandırıyor.
Tesiste günde yaklaşık 250 megavat elektrik enerjisi üretimi gerçekleştiriliyor.
Tesislerdeki elektrik üretiminin, sebze ve meyvenin daha çok tüketildiği yaz aylarında arttığına dikkat çeken Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Çelebi Akkuş, “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Katı Atık Arıtma Tesisi’ne gelen günlük ortalama bin 800 ton atık ayrıştırılıyor. Organik atıkları işleyerek yaklaşık 50 bin konuta yetecek kadar elektrik üretimi yapıyoruz” dedi.
Tesise gelen evsel atıklardan geri dönüştürülebilir materyallerin ayıklandığına dikkat çeken Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Özel Atık Şube Müdürü Çağrı Ün, “Günde bin 800 ton evsel atığın içindeki geri dönüştürülebilir materyaller ayıklanmaktadır. Öncelikle plastik, metal, cam ayrıştırılıp, istiflenerek geri dönüşüm tesislerine sevk ediliyor. Ardından portakal, karpuz kabuğu gibi organik maddeler ayrıştırılarak çürütücü tanklarda fermantasyona tabi tutuluyor. Oluşan metan gazı balona pompalanarak bir süre depolanıyor ve gaz motorlarında yakılarak metan gazından elektrik enerjisi elde ediliyor. Üretilen elektrik enerjisi de ulusal elektrik ağına veriliyor” diye konuştu.