Adana Kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasapları Konfederasyonu Başkanvekili Murat Saruhan Yağmur et fiyatlarında artış yaşanacağına yönelik haberleri yalanlayarak bunları yayanların aracı kurumlar olduğunu, vatandaşların itibar etmemesi gerektiğini söyledi.
Gazetemize et fiyatlarındaki artışları değerlendiren Başkan Murat Saruhan Yağmur, Türkiye’de et sıkıntısının olmadığını belirtti. Kasaplarda et fiyatlarının sabit olduğunu söyleyen Başkan Yağmur, “İthalat düşünülüyor ama biz bu ithalata karşıyız. İthalat yapılacaksa bu odalarımıza verilsin. Hem daha iyi hizmet sağlamış oluruz hem de vatandaşımız ucuz yemeye başlarlar. Biz kesilmiş Karkas et istemiyoruz. Kesilmiş ithal etin bizim dini vecibelerimize uygun olup olmadığını bilemeyiz. Yapılacaksa canlı hayvan getirilsin, kasaplarımız kesip Et ve Süt Kurumu’nun belirlediği fiyattan satılır bu. Türkiye’de etin girişleri çıkışları ve satışları belli.” dedi.
Fiyatlardaki artışın ana sebebinin aracı kurumlar olduğunu ifade eden Yağmur, “Aracı kurumlar olduğu sürece fiyatlar artar. Örnek vermek gerekirse X kişi geliyor kilosunu 8 liraya canlı hayvan almak istiyor ama 9 liradan alabiliyor. Devletin aracı kurumları ortadan kaldırması gerekiyor. Daha önce mazota, elektriğe ve kiralara zam gelmişti o da fiyatları artırmıştı. Yaklaşık 8 yıl biz Adana’da ete zam yapmadık. Geçenlerde şırdan fiyatlarını geriye çektik.” diye konuştu.
Et ürünlerine zam yapılacağı haberlerini yalanlayan Yağmur şunlar söyledi: “Zam söz konusu değil. Vatandaşımız bunlara kulak asmasın. Yetkili mercilerden, bakanlıktan böyle bilgi geldiğinde biz bunları paylaşıyoruz. Şu an için zam söz konusu değil. Bu haberleri yayanlar aracı kurumlar. Şuanda kasaplarda kemiksiz etin kilosu 150 TL. Kemikli et ise 130-120 TL arası.”
Et fiyatlarındaki artışın önüne geçmenin yollarını anlatan Yağmur, “Biz hükümetimizle, tarım bakanlığımızla dirsek teması halindeyiz. Ete zam yapılacağı zaman masada Kasaplar Federasyonu olarak yer almak isteriz. Anayasada denir ki devlet küçük esnafı koruyucu ve kollayıcı tedbirler alır der. Biz taleplerimiz her hafta iletiyoruz. Seyhan’da 150 TL kemiksiz et, Çukurova’da 170 TL. Bunun nedeni ise Çukurova’da kiraların pahalı olmasından kaynaklanıyor. Elektriğe yüzde 200 zam yapıldı. Ekmeğin kilosu 25 TL oldu. Tek şiş kebap 150 TL. Biz zam yapmıyoruz. Kebapçılar bir kilo eti alıyorlar 150 TL’ye bir kişilik yemek veriyorlar. 1 kilo etten 10 kişilik kebap çıkarıyorlar. Burada kebapçılar alınmasınlar biz her türlü esnafımızın, halkımızın hizmetindeyiz.” şeklinde konuştu.
Hükümetten beklentilerini sıralayan Başkan Yağmur marketlerden et reyonlarının kaldırılması gerektiğini vurgulayarak şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanımızdan ricamız, kendisi eski kasap çırağı olduğu için kendisine serzenişte bulunuyoruz. Marketlerdeki et reyonlarını kaldırsınlar. Marketlerde satılan etlerin kilosu 300-350 TL arası. Marketler fiyatları yükseltiyor. Kasaplarda yok öyle bir şey. Marketlerde az yaplı kıyma, orta yağlı kıyma bir de hazır kıyma var. Hazır kıymanın satışı ve sunumu yasak. Hazır kıymaların kaldırılması gerekiyor. Deterjan ve et bir arada satılmaz. Bu ette bozulma yapıyor. Bunların kaldırılması gerekiyor. Zaten zammı aracı kurumlar ve büyük marketler yapıyor. Fiya aldatmacası da yapıyorlar. 200 TL yazıyor kemiksiz ete ama kasaya gelince 220 TL’ye mal oluyor. Çünkü vatandaş faturayı incelemiyor. Vatandaşlarımız kasaplarımızdan alışverişini yapsınlar. Kasaplarımız veresiye defteri de açmaya başladı. Bunu marketlerde yapamazsınız. Poşet bile parayla satılıyor marketlerde. Vatandaşımızdan esnafımıza sahip çıkmalarını istiyoruz.”