Adana’yı 9 kere ziyaret eden Atatürk, Adana yemeklerini oldukça severdi. Adana’nın güzide ailelerinden Ramazanoğlu Ailesi’nin mensubu olan Suphi Paşa’nın torunu Tevhide Yaltır, dedesi Suphi Paşa’nın, Atatürk’ün kendilerinin evlerini ziyaret ettiği zamanlarda Atatürk’ün sevdiği yemeklerden bahsetti.
Suphi Paşa, 1868 yılında doğmuş ve 1925 yılında vefat etmiş Ramazanoğlu ailesine mensuptur. Suphi Paşa’nın torunu Tevhide Yaltır, Adana Lezzet Festivali Sahnesinde Atatürk’ün kendilerinin evlerinde kaldığı zaman sevdiği yemeklerden ve nasıl ağırlandığından bahsetti.
Sonrasında şef; Ömer Orak, Zehra Akkese ve Feride Akay Atatürk’ün sevdiği yemekleri söyleyerek tarifleri hakkında da bilgiler verdi.
Şeker Böreği
“Şeker böreği ailemizin özel günlerinde olmazsa olmaz ikramlarındandır” diyen Tevhide Yaltır, “Şeker böreği bir çeşit kurabiye olup içi tarçın ve cevizlidir. Şeker Böreği Osmanlı ve Selçuklu olmak üzere diğer Türk devletlerinde Hükümdarın sofrasında sürekli tercih edilen bir yiyecekti. ‘’dedi.
Şefler Cumhuriyetin 100. yılında Atatürk’ün ağırlandığı Adana yıllarında Atatürk’e ikram edilen yemekleri yaptılar ve bunların nasıl olduğunu izleyicilerle paylaştılar.
Patlıcan Güveci
İlk olarak Patlıcan Güveci yemeğini tanıtan Şef Ömer Orak ‘’ Atatürk’ün Adana’ya geldiğinde ikram edilen Adana’nın kendi topraklarında yetişen ve kendi meralarında yayılan hayvanların etinden elde edilen bir yemek. Annelerin emeği hiçbir zaman ödenmez o zaman ki şartlar ve imkanlar doğrultusunda imkanlara göre yemekler üretmişler. Ve gastronominin en temel bacaklarından biridir ana, tarım ve hayvancılık. Bunun üzerine kurulu olduğu için de burada o zamanki evde bulunan imkanlarla, malzemelerle ortaya bu güzel yemek kültürümüzdür. ‘’dedi.
Patlıcan Tava
İkinci yemek olan Patlıcan Tava yemeğinden bahseden Zehra Akkeşe bu yemekte etin öneminden bahsederek “Kuzu parçalı etler ile patlıcan biberi sırası ile dizip üzerine yağ, salçalı ve baharatlı sos döküyoruz ve fırınlıyoruz. ‘’dedi.
Bamya Dolması
Şef Feride Akay ise bamya dolmasını anlattı ve “Atamız her şeyi çok güzel bildiği gibi ağzının tadını da çok güzel biliyormuş.” dedi. Bamya dolması için iri bamya tercih edilmesi gerektiğini ve iri oyacak ile içlerinin açılması gerektiğinden söz eden Şef Akay “Malzeme olarak az yağlı dana veya kuzu kıymayı baharatlar ile bir harç hazırlayıp içini doldurduktan sonra tencereye domates ve sarımsaktan bir sos hazırlanılarak pişirilir.” diyerek anlatımını sonlandırdı.
Hanımgöbeği Tatlısı
Orak, Atatürk’ün sevdiği tatlıdan da bahsetti ve Hanımgöbeği Tatlısını da anlattı. “Şu anda günümüzde elimizin altında bu kadar imkan varken bizler bu tatlıyı çok fazla yapmıyoruz. Çok zor bir hamurla yapılan bir tatlı. Kısık ateşte suyun ve yağın içerisinde karıştırılarak yapılıyor. Daha sonrasında soğumaya alıp bir de yumurtanın sarısıyla karıştırıyorsunuz.” diye aktardı.
Şef Orak, Atatürk’e yemek haricinde ayran, Adana marulu gibi buraya özgü aperatiflerin de ikram edildiğine değindi.