Dünyanın hiçbir ülkesinde tarımın özel sektöre teslim edilmediğini anlatan İncefikir, “İktidar, piyasa regülasyonunu Et ve Süt Kurumu üzerinden yapmıyor. Süt fiyatının belirlenmesini tamamen özel sektörün insafına bıraktı. Ulusal Süt Konseyi’nin yönetiminde Türkiye’nin en büyük süt alım işletmeleri yer alıyor. Yani sütü alacak olan şirkete sütün fiyatını belirletiyorlar. Söz sahibi olması gereken çiftçinin hiçbir söz hakkı yok, tek belirleyici sanayici. Gelişmiş ülkelerde bu tür sektörlerin piyasa denetimi ve belirlenmesi devlet tarafından yapılıyor. Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesi tarımı özel sektöre teslim etmez.” dedi.
ALARM VERİYOR
Türkiye’de çiğ süt/yem paritesinin, süt üreticileri için sürdürülebilir gelirden oldukça uzak olduğunu dile getiren Cahit İncefikir, “1,5 oranının altında kalan parite, özellikle küçük aile işletmelerini zor durumda bırakıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oranlar genellikle 1,8-2,2 arasında seyrediyor. Örneğin, ABD’de 2,1, Almanya’da 1,85. Türkiye’de çiğ süt/yem paritesi alarm verici bir seviyede: Şu anda 1,32. Ülkemizde çiğ süt krizi derinleşiyor, üreticiler mücadele ediyor. Baskılanan çiğ süt fiyatları nedeniyle süt inekleri kesime gönderiliyor. Karar alıcıları bir kez daha net bir dille uyarmak istiyorum. Süt veren hayvanlar paritedeki bu olumsuzluktan ötürü kesime gönderiliyor. Unutmayınız ki ana olmazsa dana olmaz.” diye konuştu
FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ
İncefikir, “Damızlık süt hayvanlarının kesime gitmemesi için halen litre başına 50 kuruş olan çiğ süt primi ile 13,5 lira olarak açıklanan çiğ süt fiyatları derhal revize edilmelidir. Çiğ süt litre alım fiyatı 17 lira olmalıdır.” diye konuştu.
Çiftçilerin bankalara olan toplam kredi borcunun son bir yılda yüzde 88,5 arttığını belirten Cahit İncefikir, Tarım ve balıkçılıkta toplam kredi bakiyesi Kasım ayı sonu itibariyle, 2022’de 309,8 milyar lira 2023’te 584 milyar lira. Ziraat Bankası’nın faiz oranları son bir yılda yüzde 9,5’dan yüzde 42’ye yükseldi. Diğer bankalarda faiz oranları son bir yılda yüzde 17’den yüzde 62’ye yükseldi.