TSE Başkanı Şahin, TSE’nin sanayiye katkılarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü; “TSE, Türk sanayisinin daha az maliyetle yüksek kaliteli üretim yapmasının, inovasyon faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmesinin, uluslararası standartlara uygun ürün ve hizmet sağlayarak uluslararası pazarlara girmesinin anahtarı konumundadır. Avrupa Birliğinin standardizasyon kuruluşları CEN ve CENELEC üyeliklerimizle, ülkemizin bu kuruluşlarda güçlü bir oy hakkına sahip olmasını sağlıyoruz. Dünyanın birçok ülkesindeki kuruluşlarla yaptığımız ikili anlaşmalarla sanayicilerimizin yaşayabileceği olası teknik engelleri bertaraf ediyoruz.”
Sanayi ve ticarette yaşanan büyük dönüşümlerin, üretimin ilk aşamasından tüketimin son noktasına kadarki tüm süreçleri derinden etkilediğine ve değiştirdiğine dikkati çeken TSE Başkanı Şahin, bu durumun yeni teknik düzenlemelerle yeni çalışma alanlarını da beraberinde getirdiğini vurguladı.
TSE Başkanı Şahin, TSE’nin çalışmaları hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti: “Faaliyetlerini ulusal ve uluslararası akreditasyon çerçevesinde sürdüren enstitümüz, Ankara’da 90 bin metrekarelik alanda inşası devam eden Kalite Kampüsü ile kapasitesini daha da büyüterek ve yakın coğrafyadaki kuruluşlara da hizmet sunmaya başlayacak. Türkiye’nin kalite üssü olacak kampüs, teknolojik bilginin ülkemize transferi, stratejik sermayenin yurt içinde kalması, ekonomimizin sürdürülebilir bir biçimde güçlenmesi ve insan kaynağının yetkinleştirilmesi gibi kazanımlar sağlayacak. Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına taşımak için durmaksızın çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.”
Türk Standardları Enstitüsü, ülkemizin ekonomik, sosyal ve teknolojik alanlarda gelişimine katkı sağlayan en önemli kuruluşların başında yer aldığını belirten Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Standartlar aracılığıyla sağlanan uyumluluk ve kalite, Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçiliğine önemli avantajlar sağlamaktadır. Ekonomik üretim, standartlara uygun üretimdir. Küreselleşme ve beraberinde yaşanan teknolojik gelişmelerle sınırlar ortadan kalkmış ve uluslararası ticaret ön plana çıkmıştır. Günümüzde tüm dünyanın ortak dilinin standartlar olduğunu, standartlara uygun, kaliteli üretim yapan sanayicilerimizin çok çeşitli pazarlara rahatlıkla ulaşabildiğini vurgulamak isterim. Standartlar, teknolojinin sorunsuz çalışmasını sağlar. Piyasaların sağlıklı işlemesini, farklı şirketler tarafından üretilen bileşenlerin birlikte çalışmasını mümkün kılar. Üretim süreçlerini iyileştirir, maliyetleri düşürür, böylece verimliliği artırır ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunur. Dolayısıyla ilk etapta firmalarımızın ve sanayi bölgelerimizin uluslararası standartlara ulaştırılması son derece önemlidir. Bu nedenle Türk Standartları Enstitüsü ülkemizde çok önemli bir görevi yerine getirmektedir.” dedi.
Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Ülkemiz olarak karbon salınımının azaltılması ve yeşil dönüşüme uyum sağlanması gerekmektedir. Bu konuda bölgemizde liderlik yapacak bir çalışma için TSE’den destek bekliyoruz. Çünkü bu son derece önemlidir. Çukurova olarak, bu konuda öncülük yapmak istiyoruz. 2026 yılı itibariyle tarımsal ihracatlarımızda karşılaşacağımız engelleri aşmak için Çukurova’da bu konuda hazırlıklara başlamamız gerekiyor. Rekabet gücümüzü kaybetmemek adına karbon salınımını azaltmamız gerekiyor. Tarımsal üretimde kullanılan mazotun, kimyasalların, gübrelerin ve ilaçların neden olduğu sorunları da düşünerek, bu konuda bir çözüm bulmalıyız. TSE’nin laboratuvar çalışmalarını ve standartlarını önemsiyor, bu konuda ciddi adımlar atılmasını temenni ediyorum”
Açılış konuşmalarının ardından TSE İle Sektör Buluşmaları etkinliğin de TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş tarafından TSE’nin faaliyetlerine yönelik sunum gerçekleştirildi.
Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin’in yanı sıra Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş ve çok sayıda iş insanı katıldı. Etkinlik soru cevap oturumu akabinde son buldu.