Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında kedi ve köpeklerine yıl bitmeden çip taktırmak isteyenler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde yoğunluğa sebep olurken, 31 Aralık 2022 yılına kadar çip taktıramayanların “Beyanname” vermek şartıyla gelecek yılın ilk günlerinde de çip taktırabileceği ifade edildi. Adana’da bu kapsamda 15 bin kedi ve köpeğe çip takılırken bu sayının 20 bini bulacağı belirtildi.
26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’e göre söz konusu hayvanların İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekim kliniklerinde çip takılarak kimliklendirilmesi için 31 Aralık 2022 tarihi son gün olarak belirlendi. Belirlenen tarihin bitimine kısa bir süre kalırken bu tarihe kadar evcil hayvanlarına çip taktırmayanlar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde yapılıyor.
Kedi ve Köpeklere Çipİçin Nereye Başvurulmalı?
Adana’nın Çukurova ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek evcil hayvanların kimliklendirilmesi çalışmalarını yerinde inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, bir kedi ve bir köpeğe de çip taktı. Tekin, burada yaptığı açıklamada yıl bitmeden çip taktıramayanların beyanname doldurmak suretiyle ceza yemeden gelecek yılın ilk günlerinde de çip taktırabileceğini söyledi. Tekin, “Yönetmeliğe göre kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve çip takılması işlemleri 2022 yılının 31 Aralık tarihinde son bulacak ancak bakanlığımız bu tarihten önce beyan verip 2023 yılında da bu işlere devam etme ile ilgili de bir karar aldı. Bugünlerde vatandaşlarımızdan sahip oldukları kedi ve köpeklere çip takılması ile ilgili yoğun bir talep var. İlçe müdürlüklerimizde bu işleri yapıyoruz. Herkes sene sonunda süre dolduğu için yıl bitmeden önce bu işleri yapıp bir an önce hayvanlarını kimliklendirmek istiyor. ”dedi.
31 Aralık Tarihine Kadar 20 Bin Kimlikli Hayvan Hedefi
Tekin, Adana genelinde kedi, köpeklerin kimliklerindirilmesi ile ilgili rakamları da paylaşarak, “Şimdiye kadar ilçe müdürlüklerimizde 7 bin 700 civarında kediye, 7 bin 500 civarında köpeğe çip takıldı. Bu sayının yıl sonunda 20 bini bulacağını tahmin ediyoruz.”dedi.
Kedi, köpek veya gelinciklerine çip taktırarak kimliklendirmek isteyenler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde bu işi yaptırmaları durumunda 135 TL döner sermaye ücreti alınıyor.