20 Eylül 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / 2023 yılında Adana’da 18 kadın öldürüldüğü açıklandı…

2023 yılında Adana’da 18 kadın öldürüldüğü açıklandı…

KESK Adana Kadın Meclisi, 2023 yılında Adana’da öldürülen kadınların verilerini paylaştı. Meclis, basında yer alan haberlerden ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sitesinden teyit edilmiş verileri ele aldı.

KESK Dönem Sözcüsü Belgin Işık, “Adana’da 2023 yılında toplam 18 kadın katledilmiştir. Bunlar; Ocak ayında 1, Mart ayında 2, Mayıs ayında 6, Haziran ayında 2, Ağustos ayında 2, Ekim ayında 3, Kasım ayında 1, Aralık ayında 1 kadın cinayeti gerçekleşmiştir. Şubat, Nisan, Temmuz ve Eylül aylarında kadına yönelik ölümle sonuçlanan bir olay yaşanmamıştır.  Ayrıca Türkiye’de 248, Adana’da 5 şüpheli kadın ölümü kayıtlara geçmiştir” dedi.

Toplanan verilere göre cinayete kurban giden kadınların ateşli aletle, boğularak, kesici aletle ve yakılarak öldürüldükleri açıklandı.

Işık, “İlimizde erkekler tarafından ateşli silahlar, kesici aletler kullanılarak, elle boğularak ve yakılarak kadınlar katledilmiştir. 18 kadından 11’i ateşli silahlar, 5’i kesici aletler kullanılarak, 1’i elle boğularak, 1’i ise yakılarak katledilmiştir. Yüzdelik olarak ifade edecek olursak kadınların %61’i ateşli aletler, %28’i kesici aletler kullanılarak, %6’sı yakılarak, diğer %6’sı ise boğarak öldürülmüştür. Kadınların %61’inin ateşli aletler kullanılarak öldürülmesi, bireysel silahlanma hakkındaki yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu, ruhsatsız ateşli silahlara erişimin kolaylığını ve denetimlerin eksikliğini gösterdiği söylenebilir” dedi ve en acı olan şeyin bu durumun bedelini kadınların yaşamlarıyla ödemiş olmaları olduğuna dikkat çekti.

Erkekler tarafından katledilen kadınların en fazla 25-65 yaş aralığında olduğu, 18 kadından 9’unun 36-65 yaş, 6’sının 25-35 yaş, 2’sinin 65+ yaş, 1’inin ise 19-24 yaş arasında olduğu da açıklandı.

Işık, topladıkları verilere göre; kadınların %50’sinin 36-65 yaş aralığında, %33’ü ise 25-35 yaş aralığında olduğunu söyledi. Katledilen kadınların 25-65 yaş arasında arttığını bildiren Işık, burada kadınların ayrılmak istediklerinde, çalışmak istediklerinde, hayatlarına dair karar almak istediklerinde erkek şiddetine maruz kalarak öldürüldüklerinin söylenebileceğini kaydetti.

Katledilen 18 kadının 15’i yaşadığı/oturduğu evde katledilmiştir.  Kadınların %83’ü evlerinde, ’i sokakta, %6’sı ise işyerinde öldürülmüştür. Erkekler, en fazla evlerde kadınları katletmişlerdir. Bu veriler gösteriyor ki en güvenli alan olarak görünen evler kadınlar için en güvensiz alanlar haline gelmiş durumda. Toplumun temel yapı taşı olarak gösterilen aileler, birçok kadının hayatına mal oluyor. Süsleyerek sundukları kadınlar için esnek çalışma modeliyle, kadınlar üzerindeki bakım emeği yükünü artırırken diğer yandan da, tablodaki verilerden de anlaşılacağı gibi, kadınları en güvensiz oldukları alana evlere hapsetme peşindeler.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir