Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Türkiye’deki çiftçi sayısının her geçen gün azaldığını belirterek, “2010 yılında 1,1 milyon sigortalı çiftçi varken, bu sayı 2015 yılında 797 bine, 2020 yılında 547 bine gerilerken 2022 yılında 513 bin oldu. Çiftçi sayımız 2010 yılından günümüze yaklaşık yüzde 54 azalmış durumdadır. Şu verilere bakıldığında memlekette eskisi kadar çiftçi kalmadığını açıkça söyleyebiliriz” dedi. Korkut, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan faaliyet raporlarında daha önce Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayılarına yer veriliyordu. Ancak, yıllar itibarıyla azalan çiftçi sayısı ile birlikte bu veriler faaliyet raporlarında yer almaz oldu. Üstelik bugünlerde bu sistemin kaldırılması konusunda çalışma da yapılmaktadır.” diye konuştu.
İSTİHDAMA KATKI GERİLEDİ
Tarımın istihdama katkısının gerilediğini vurgulayan Korkut, “Toplam istihdam içerisinde hizmetler sektörü %56,5 pay ile 2022 yılında en fazla istihdamı sağlayan sektör oldu. İkinci sırayı %21,7 pay ile sanayi sektörü alırken, bunu %15,8 pay ile tarım sektörü ve %6 pay ile inşaat sektörü izledi. İstihdam bir önceki yıla göre 2022 yılında %6,8 arttı. Hizmetler sektörünün bir önceki yıla göre istihdama katkısı %9,1 artarken, sanayi sektöründe %8,5 ve inşaat sektöründe %3,9 yaşandı. Ancak, tarım sektörünün istihdama katkısı bir önceki yıla göre %1,7 geriledi.” ifadesini kullandı.
TRAKTÖR ÜRETİMİ GERİLEDİ
Türk Lirasının alım gücünün hızla gerilemeye başlamasıyla birlikte traktör üretiminin de gerilediğini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, açıklamalarına şöyle devam etti: “Traktör üretiminde 2018 yılı ortalarında girilen dar boğaz 2020 yılı ortalarından itibaren aşılmaya başladı. Ancak, 2021 yılı sonuna doğru TL’nin alım gücünün hızla gerilemeye başlamasıyla traktör üretimi de geriledi. Döviz kurunun 2022 yılı ortalarından itibaren sabitlenmeye başlanmasıyla birlikte Ağustos ayından itibaren traktör üretimi tekrar artış gösterdi. Buna rağmen, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği verilerine göre bir önceki yıla göre 2022 yılında traktör üretimi %7,6 geriledi. Traktör ihracatı ise %1 artışla 19.346 adet oldu. Tarım makinaları ihracatından elde edilen gelir bir önceki yıla göre %3,1 artışla yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştı.”