Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, “Her bir dakikada 20 insan mülteci oluyor. Her gün yaklaşık 30 bin insan mülteci oluyor. Bugün dünyada silah zoruyla evini, barkını terk etmiş insan sayısı 66 milyona ulaştı. Bugün mülteciler eğer bir ülke olsaydı dünyanın 9. büyük ülkesi olacaktı.” dedi.
Kınık, Adana’da bir otelde düzenlenen, İnsani Yardımın İş Dünyasındaki Yeri ve Beklentileri Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türk Kızılayının 11 Haziran 2018’de 150 yaşına basacağını hatırlattı.
Türk Kızılayının kurulduğu günden bugüne sıkıntılı dönemlerin tamamında milletin yanında yaraları sarmak için gönüllü şekilde çalıştığını belirten Kınık, kurulduğunda Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını taşıyan kurumun o dönemde yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi aktardı.
Kınık, Türklerin asil bir millet olduğunu ve düşeni kaldırmaya çalıştığını dile getirdi. Bugün ülkede ve dünyanın nice coğrafyalarında ezilen insanlık onurunu ayağa kaldırmak ve yardıma muhtaç hale gelmiş, izzeti ayaklar altına alınmış masumlara “İnsanlık ölmedi” demek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kınık, şöyle devam etti:
“Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki bu dünyada yaman çelişkiler var. Bir yanda fazla tükettiği için şişmanlık ve ona bağlı diyabet, kanser gibi hastalıklarla boğuşan milyarlar, bir tarafta günlük ihtiyacını karşılayamadığı için yatağa her gün aç giden 980 milyon insan. Bir tarafta yılda insanlık olarak ürettiğimiz 4 milyar ton gıda. Bir tarafta kullanılabilecek haldeyken tüketmeden çöpe attığımız 1,3 milyar ton gıda. Sadece ABD’nin çöpe attığı 220 milyon ton gıdayla sahra Afrika’daki aç insanlar üç sefer doyuyor. ABD, yapıyor da biz yapmıyor muyuz? 500 bin ton, 500 milyon kilo ekmeği çöpe atıyoruz yılda. 500 bin ton ekmeği pişirip, üretip, çöpe atıyoruz. 500 bin ton ekmekle 82 devlet hastanesi yapabiliyoruz. Bugün, üretim noktalarından hanelerimize kadar Türkiye’de yapmış olduğumuz israfın maddi karşılığı 214 milyar, yani katrilyon. Bir tarafta da açlık çeken insanlar var.”
Kınık, günümüzde dünyada devam eden 40 aktif savaş olduğuna işaret ederek “Bu savaşlardan dolayı her gün, her dakika insanlar mülteci oluyor, silah zoruyla evini ve ülkesini terk etmek zorunda kalıyor. Her bir dakikada 20 insan mülteci oluyor. Her gün yaklaşık 30 bin insan mülteci oluyor. Bugün dünyada silah zoruyla evini, barkını terk etmiş insan sayısı 66 milyona ulaştı. Bugün mülteciler eğer bir ülke olsaydı dünyanın 9. büyük ülkesi olacaktı.” diye konuştu.
“Ciddi çaba sarf ediyoruz”
Dünyada dini, mezhebi, dili ve kimliğine bakılmaksızın insan olarak yaklaşılması ve el uzatılması gereken çok fazla acı olduğunu vurgulayan Kınık, şunları söyledi:
“Kızılay olarak öncelikli vazifemiz, memleketimizin, insanımızın afetlere karşı, olağanüstü durumlara karşı dayanıklılığını artırmak. Birinci vazifemiz, memleketimizde yaşayan insanların yoksulluğunu ortadan kaldırmak. Bunları yaparken kan, sağlık hizmetleri gibi hizmetler sunarak halkın sağlığını korumak. Kızılayın afet, insani yardım ve halk sağlığı vazifesi var. Bunları yürütürken tamamen gönüllü katkılarla vatandaşlarımızın bağışlarıyla kendi geliştirmiş olduğu kaynaklarla bu faaliyetlerini yürütüyor. Kızılay bir dernek. Bizler maaş almıyoruz, gönüllüyüz. Devletimiz, Kızılaya bütçesinden bir maddi katkı vermiyor. Kızılay, tamamen milletinin omuzlarında yükselen, onun desteğiyle çalışan bir kuruluş. 2015 yılında 980 milyon lira olan bütçemiz, geçen yıl 3,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu sene de yaklaşık 5,5 milyar gibi bütçe bağladık. Bu büyük bir rakam. Bu rakam için gerçekten çok çalışıyoruz. Gerek sahada, gerek geliştirmeye gayret ettiğimiz kaynaklarımız gerekse uluslararası fonlar noktasında ciddi çaba sarf ediyoruz.”
Suriyeliler yönelik yardımlar
Türkiye’de Suriyelilere yönelik faaliyetleri ile ilgili giderleri Avrupa Birliği’nden aldıklarını dile getiren Kınık, 1,3 milyon Suriyeliye özellikle dul, yetim, yaşlı insanlara Kızılay Kart aracılığıyla nakdi destek sağladıklarını anlattı.
250 bin mülteci çocuğun okula gitmesi için burs desteği sağladıklarını aktaran Kınık, bunları AB’nin fonladığını, ayrıca ülkedeki yoksullara, okula gitmeye çalışan ama gidemeyen çocuklara yönelik de benzer büyüklükte çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
“Türkiye en cömert ülke”
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, devletlerden gelen bağışların azalmasına rağmen dünyanın en cömert ülkesi Türkiye’nin vatandaşları dışındaki insanlara en fazla varlığından pay ayıran ülke olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin, Gayri Safi Milli Hasıla’nın yaklaşık yüzde 1’ini vatandaşları dışındaki insanların acılarını dindirmek için ayırdığına dikkati çeken Kınık, şunları aktardı:
“ABD, yüzde 0,03’ünü ayırıyor. Bugün bu topraklarda, bize sığınan, ölüm korkusundan dolayı kaçmış olan milyonlara ev sahipliği, ensarlık yapıyoruz, elimizden geldiği kadar ekmeğimizi paylaşıyoruz. Dünyada sıkıntılar büyük. Bir tarafta Arakan var. Myanmar’dan sürgün edilmiş yaklaşık 1 milyon insan Bangladeş’te çok sıkıntılı şartlarda yaşıyor. Kızılay orada kamplar kuruyor, AŞ veriyor, yardım götürüyor. Bir tarafta Somali var, yıkılmış, paramparça olmuş. Müdahale ve yardımımız olmasaydı altıya bölünecek olan ve elinden tutup kaldırdığımız için bugün kendine güveni gelmiş, tekrar ayağa kalkan bir Somali var. Paramparça olmuş bir Suriye var. Bölünmüş bir Irak var. Yoksulluğun, yolsuzluğun, savaşların vurduğu Pakistan var. Dünyanın neresinde bir acı varsa o acı için bu topraklar ayağa kalkıyor ve yardımcı olmaya çalışıyor. Bugün, başta kendi milletimiz, yoksullarımız olmak üzere, elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Biz, bereket diye bir parametrenin olduğuna inanıyoruz. Bereket parametresinde formül, verdikçe çoğalırsınız, artarsınız.”
Ramazanda hedef 10 milyon insana ulaşmak
Ramazanın muhasebe, temizlenme ve paylaşma ayı olduğuna değinen Kınık, bu dönemde yoksulların daha fazla düşünülmesi gerektiğini, Türk Kızılayı olarak bu yıl hedeflerini büyüttüklerini, 10 milyon insana ramazan süresince ulaşmak için çalışacaklarını söyledi.
Öncelikle terörün mağdur ettiği insanlar olmak üzere yoksullara destek vereceklerini dile getiren Kınık, “Ramazan bizim gibi insani yardım kuruluşları için seferberlik ayıdır, hem toplamak hem dağıtmak için.” dedi.
Kınık, bağış yapmanın çok kolay olduğuna değinerek salondakilere cep telefonuyla nasıl bağış yapılabileceğini gösterdi.
Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ve İl Müftüsü Hasan Çınar da birer konuşma yaptı.
Etkinlikte, Vakıfbank Ortaokulu öğrencileri Kerem Kınık’ın yazdığı Kızılay Marşı’nı seslendirdi.