23 Kasım 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / DSİ’ye Ait Tesislerdeki Boğulma Vakaları…

DSİ’ye Ait Tesislerdeki Boğulma Vakaları…

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne ait 49 ildeki tesislerde son 13 yılda 922 kişinin boğulduğu bildirildi.

Adana Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, DSİ’nin, yer üstü ve yer altı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak maksadıyla inşa edilen tesislerin yerleşim yeri içerisinde bulunan kısımlarında can güvenliğinin sağlanması için korkuluk, tel çit ve ikaz levhaları gibi koruyucu yapılar inşa ettiği aktarıldı.

Tesislerin inşa edildiği yıllarda yerleşimin olmadığı ancak zaman içerisinde ikametlerin yoğunlaştığı bölgelerde, kanal ve depolama tesislerinde akan ya da durağan su kütleleri ile tesislere ulaşım yolu olarak kullanılan servis yollarının, maksatları dışında kullanılmasının bölge halkının can güvenliği açısından risk oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi.

“Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce inşa edilen tesislerimizde, alınan tüm önlemlere rağmen son 13 yılda 49 ilde 922 vatandaşımız hayatını kaybetti. Boğulma vakalarının yüzde 78’i 10 ilimizde meydana gelmiş ve bu illerde 719 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Son 13 yılda, Adana’da 235, Şanlıurfa’da 132, Konya’da 113, Osmaniye’de 67, Mersin’de 41, Samsun’da 36, Aydın’da 36, Van’da 20, Elazığ’da 20 ve Eskişehir’de 19 kişi boğuldu. Belirtilen illerimizde, tesislerimizin yoğunluğu, yazın sıcaklığın diğer bölgelere göre fazla olması, sosyal ve kültürel yapılar, bu vakaların fazla olmasını etkilemiştir.”

Baraj, gölet, regülatör ve sulama kanalı gibi tesislerde ikaz levhalarının yanı sıra fiziki engel mahiyetinde yapılar inşa edilmesine rağmen boğulma vakalarının sürdüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Adana’da motorize polis ekipleri görevlendirilmiş, fiziki tedbirler alınmış olmasına karşın, yüzmek maksadıyla suya giren çocuklar görülebilmekte, idaremizce tesis edilen koruyucu güvenlik tedbirlerine zarar vermek suretiyle müdahale eylemleri yapılarak suya girilebilmektedir. Toplumsal bilinci arttırmak maksadıyla kamu spotu hazırlanarak, tüm yerel televizyonlara gönderilmiş ve ulusal kanallarda zorunlu yayımlanması için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Kurumun LED ekranlarında kamu spotu sürekli yayımlanmaktadır. İdaremizin gerekçeleri belirtilerek, İçişleri Bakanlığına ilettiği talep neticesinde, İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliği, DSİ tesislerinde yüzmek ve serinlemek maksadıyla suya girmenin emre aykırı davranış olarak belirlenmesi ve uymayanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca İdari yaptırım cezası uygulanması hususunda talimatlandırılmıştır. Ebeveynler ve okullarda öğretmenler tarafından suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu konusunda çocukların eğitilmeleri ve cuma vaazlarında vaizlerden bu konuda cemaate telkinde bulunmaları istenmiştir. Özellikle sıcak iklim bölgelerinde yer alan sulama tesisleri ile depolama tesislerinde, alternatif serinleme olanaklarının sağlanması maksadıyla havuz, plaj ve fıskiye yapımı hususunda ilgili belediyelerin talebinin değerlendirilerek idaremizce gerekli katkının sağlanması yönünde makam kararı alınarak bölge müdürlüklerimiz talimatlandırılmıştır.”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir