Adana’da polis, internet üzerinden meydana gelen dolandırıcılık olaylarına karşı, dikkat çeken bir yönteme başvurdu. Kent genelindeki bin 490 camide ‘cuma namazı’nı kılmaya gelen yaklaşık 383 bin kişiye ‘siber dolandırıcılık’ uyarısı yapılıp, sosyal medya ve güvenli internet kullanımı noktasında imamlar aracılığıyla bilgilendirme yaptı. Devlet yardımlarına yönelik olarak hazırlanan ‘sahte ilanlar’ konusunda dikkatli olunması konusunda uyaran polis, piyasa fiyatının çok altında hazırlanan ilanlarla; telefonda kendisini; ‘hakim’, ‘savcı’ ya da ‘polis’ olarak tanıtan kişilere de itibar edilmemesini istedi.
BİN 490 CAMİDE EŞ ZAMANLI
Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarında yaşanan artış sonrasında dikkat çeken bir yönteme başvurdu. Adana İl Müftülüğü ile gerçekleştirilen ortak çalışmayla kent genelinde bulunan bin 490 camide ortak eylem planı hayata geçirildi. Bu kapsamda polis, cuma namazı için camiye gelen yaklaşık 383 bin kişiyi ‘siber dolandırıcılık’ konusunda uyarıp; internet ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi.
İMAMLAR CEMAATİ UYARDI
Camilerdeki imamlar da namaz öncesinde cemaate; “Sosyal medya hesaplarından veya mesaj yoluyla doğrudan tarafınıza iletilecek hediye, promosyon, indirim, çekiliş, kolay kazanç ve gündemde yer alan konulara ilişkin yardım kampanyalarına yönelik içeriklere dikkatle yaklaşmalıyız. Başlıca karşılaşabileceğimiz durumlar arasında devlet yardımlarına ilişkin hazırlanan sahte yardım ilanlarına; ikinci el araç alım satımlarında piyasa fiyatının çok altında hazırlanan kopya araç ilanı ve kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olmalıyız” uyarısı yaptı.
UCUZ ÜRÜNLERE DİKKAT EDİN
Piyasanın altında; ucuza satılan ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan imamlar, “Banka hesaplarınız ve telefon numaranız suça karışmıştır şeklinde devlet kurumlarından veya arabulucu avukatlardan gelmiş gibi görünen mesajlar ve aramalarla yapılan dolandırıcılık, kargo şirketlerinden gelmiş gibi görünen; ‘Eksik bilgileriniz bulunduğundan teslimat yapılamamıştır’ şeklinde mesajlarla kişisel verilerinizi ele geçirilmesi riski bulunmakta olup ayrıca internet üzerinden yapılacak alışverişlerde de daha dikkatli olmalı ve kaynağını teyit edemediğimiz sitelerden uzak durmalıyız” mesajını verdi.
BAĞLANTILARI TIKLAMAYIN
Polis, namazın ardından camiden çıkan vatandaşlara el ilanı ve broşürler dağıtıp, onları ‘siber dolandırıcılık’ konusunda uyarıp, bilgiler verdi. Söz konusu bilgilendirmede; “Resmi kurumlar dışında herhangi bir aracı kurum veya kuruluşlardan gelen, kendisini hakim, savcı veya polis olarak tanıtıp, bu yöntemle menfaat temin eden kişilere itibar etmeyin. Tanıdığımız veya tanımadığımız kişilerden gelen mesajları teyit etmeliyiz kaynağı belli olmayan bağlantılara tıklamamalıyız” uyarısında bulundu.