Şiddetin önlenmesi ve toplu sözleşme görüşmeleri öncesi taleplerine gözünü ve kulağını kapatanlara uyarı amacıyla yaptıklarını ifade eden hekimler, 2 günlük iş bırakma eylemlerinin başladığını duyurdular.
21 meslek kuruluşunun bir araya geldiği SABİM Platformu adına ortak açıklamayı yapan Hekim Birliği Sendikası Adana Şube Başkanı Uzm. Dr. Mehtap Doğan, “Ölüyoruz, öldürülüyoruz Ekonomik olarak açlık sınırındayız, tükeniyoruz” diyerek, taleplerinin dikkate alınmasını istedi.
“ŞİDDETİ, SİSTEM ÜRETİYOR”
Ayrı yönleri bir kenara bırakarak sağlık ve sosyal hizmet yolunda görev yapan kamu çalışanlarının ortak taleplerini ve haklı mücadelelerini daha sesli duyurabilmek, birlikteliklerini ortaya koyabilmek adına SABİM Platformu çatısı altında toplandıklarının altını çizen Uzm. Dr. Doğan, toplu sözleşme taleplerini belirleyerek, platformun büyük çoğunluğunun katılımıyla 1-2 Ağustos tarihlerinde ülke genelinde iş bırakma kararı aldıklarını söyledi.
“Ölüyoruz, öldürülüyoruz, ekonomik olarak açlık sınırındayız, tükeniyoruz” şeklinde konuşmasını sürdüren Uzm. Dr. Doğan, tırnak makasıyla AVM’lere dahi girilemediği bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa-sola ateş edebilen kişilerle iç içe olduklarına dikkat çekti. Şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalışırken, her an bir silahtan çıkan kurşunla, hatta başlarına indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölebileceklerine vurgu yapan Uzm. Dr. Mehtap Doğan, “Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz. Rant alanına dönüştürülen ve kışkırtılan sağlık talebi, saygının yok edilmesi, eksik istihdamla verilmeye çalışılan hizmet, sanal kuyruklar, 5-10 dakika muayene süreleri… Şiddeti üreten bir sistemin kendisi, biliyoruz” şeklinde konuştu.
“KANDIRILIYORUZ”
Çeşitli kalemler altında ödenen ve emekliliğe yansıtılmayan ek ödemelerle avutulduklarını da iddia eden Uzm. Dr. Doğan, “Kandırılıyoruz. Gerçek enflasyon karşısında bizlere sadece yüzde 17,5 zam reva görülürken, emekliliğimize yansımayan seyyanen zam ile eğitimli olmak cezalandırılıyor ve mezarda emekliliğe mahkum ediliyoruz. Alım gücümüz büyük bir hızla azalıyor. Fazla çalışma ücretimiz, iş hukukuna göre normal mesaimizin 2 katı olması gerekirken, yarısından az alıyoruz. Çocuklarımız için sağlıklı beslenme koşullarını sağlayamıyoruz, eğitim masraflarını kiramızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Büyük umutlarla başlayıp, 2010 yılında tüm yurtta uygulanmaya başlayan aile hekimliği uygulaması, idarenin tüm engellemelerine rağmen, sahada emek veren aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları sayesinde büyük başarılar elde etmiştir” şeklinde konuşarak, sağlık ekibinin artık nefes alamadığını iddia etti.
“KÖLE OLMAYA MAHKUM BIRAKILDIK”
SES Adana Şube Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz de, yaşadıkları sorunların temelinin sağlıkta dönüşüm programıyla başladığını iddia etti. Dr. Akyüz, sağlık hizmetinin kamusal alanlardan çıkartıp kar amacına dönüştürüldüğü oranda sağlık emekçilerinin de köle olmaya mahkum bırakıldığının altını çizdi. SABİM Platformu’nun önemine de vurgu yapan Enis Akyüz, “Sağlıkta şiddete ceza vermeyerek alttan alttan destekleyenler kadına şiddete ceza vermeyerek, orman alanlarını özel şirketlere peşkeş çekenler, milyonlarca liralık vergileri affedip bize sadece yüzde 17 zammı hak görenler, verdiği zammı da yeni vergilerle geri almaya çalışanlara karşı ancak birleşerek kazanabileceklerini söyledi.
“CARİ ÖDENEK ARTIRILSIN”
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Adana İl Temsilcisi Dr. Halil Volkan Tekayak da, aile hekimliği çalışanlarının her geçen yıl artan iş yükü ve maddi anlamdaki zorluklarına dikkat çekti. “İnsaf, yüzde 17 zam veriyorsun” diyerek tepkisini dile getiren Dr. Tekayak, “Asgari ücrete yüzde 35 zam yapıp, birlikte çalıştırdığımız kişilere yüzde 18 de sen koy, 35’e tamamla diyorsun. Daha nereye kadar bu insanları sırtımızda taşımaya, kaliteli sağlık hizmeti vermeye devam edebiliriz? Size soruyorum” diyerek, aile hekimliği cari ödeneğinin tez zamanda artırılmasını talep etti.
“MEYDANLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Genel Sağlık-İş Adana Şube Başkanı Dr. Selim Eryürek ise, şiddetle başlayıp, şiddetle öldüklerini belirtti. “Bundan sonra da öldürmeye çalışıyorlar şeklinde sözlerine devam eden Dr. Eryürek, “Bu toplu sözleşme toplantılarında maalesef şu anki yetkili sendika, yeni değişik öneriler ve teklifler sunarak masaya oturacağını söylüyor ama her zamanki gibi üzmemek için gerekli tarifleri verecekler ve bizler de bu meydanları doldurmaya devam edeceğiz” diyerek sitemini dile getirdi.
Basın açıklamasına katılan hekimler, daha sonra dağıldı.