Adana Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Akdeniz Çevre Platformu’nca bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Çukurova Çevre Çalıştayı”nda “Nükleer Sanatral İstemiyoruz” sloganları atıldı.
Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO), üyeleri Adana Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Akdeniz Çevre Platformu’nca bir otelde düzenlenen Çukurova Çevre Çalıştayı’nın yapıldığı salona ellerinde taşıdıkları çeşitli dövizlerle girerek slogan attı. Grup üyeleri salonda bulunanlar tarafından alkışlandı.
Doğu Akdeniz Çevre Platformu Sekreteri Sabahat Aktaran,“Plastikler başta olmak üzere doğal kültürel ve tarihi varlıklara yönelik sistematik saldırılar hızla devam etmektedir” dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Güngör Geçer, “Kirli geleceğimize karşı sorumluluk bilinciyle farkındalık oluşturup sahip çıkmalıyız. Bu konuda Adana’da bilim insanlarının yaptığı çalışmaları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Kocabaş ise, iklimin değil sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kocabaş konuşmasında, “İklim Krizinden Çıkışta Sistem İçi Çözümlerin Yeri” başlıklı konferansında karbon vergisi, elektrifikasyon ve yenilenebilir enerjiye geçiş, teknolojik dönüşümler, enerji verimliliği, toplu taşıma geçiş, binalarda ısı yalıtımı ve enerji tüketimini azaltma, çimento, demir-çelik gibi enerji yoğun sektörlerde küçülme, davranış değişikliğine yönelten politikalar, büyümeme ekonomisi ve ekolojik ekonomi üzerinde görüşlerini açıkladı.
Prof. Dr. Ali Kocabaş, “Ekonomi, ekosistemin bir alt sistemidir ve ekosistem sınırlıdır. Bu nedenle ekonomik büyümenin limitleri mutlaka belirlenmelidir. Ekonominin gidişatı, karları özelleştirmek ve içselleştirmek, masrafları ise sosyalleştirmek ve dışsallaştırmak yönündedir. Sürdürülebilirlik kavramı, ilerleme yerine gelişmeyi temsil etmelidir. Çevresel sürdürülebilirlik: üretim, doğanın varlıklarını yenileyebilme kapasitesini, tüketim ise, doğal yutakların, atıkları özümseme kapasitesini aşmamalıdır” dedi.
Daha sonra panele geçildi.
“Çukurova’da Ne Yapmalı?”başlıklı grup çalışmalarında hava kirliliği, toprak kirliliği, deniz ve su kirliliği, kimyasal kirlilik ve atık yönetimi, iklim krizi, biyoçeşitlilik, çevre ve sağlık/gıda güvencesi, çevre mücadelesi ve hukuk konularında sunulan raporlar üzerinde tartışmalar gerçekleştirildi.