Kocak’ın, tezgahını açamayacağını öğrenen kentin önde gelen şef ve restoran işletmecileri, örnek bir davranış sergiledi. Biri kadın 5 usta, ahilik kültürünü yaşatıp, Ümit Usta için soğuk havada seferber oldu; tezgah başına geçip satış yaptı. Hastaneden izinli olarak çıkan Kocak, taburede oturup duygu dolu gözlerle onları izledi. Ümit Kocak, “Bu soğuk havada yürekleri ısıttılar. Onlarla gurur duyuyorum” dedi. TÜRES Adana Şube Başkanı Biral Serttaş da; “Bu bir ahilik geleneği ve biz de bu geleneği yaşatıyoruz” yorumunu yaptı.
Adana’da 47 yaşındaki Ümit Kocak, sağlık sorunları nedeniyle seyyar tezgahını açamayınca kentin önde gelen şef ve restoran işletmecileri onun için seferber oldu. Hastaneden izinli olarak çıkan Kocak, taburede oturdu; bu kez ustalar tezgah başına geçip, Ümit Usta’nın birbirinden lezzetli hamburger ve köftelerini yapıp sattı. Biri kadın 5 usta, soğuk havaya rağmen Ümit Usta için gece 01.00’a kadar satış yaptı.
HAYALİNİN PEŞİNDEN GİTTİ
Ümit Kocak, çocuk yaşta ailesinin geçimine katkıda bulunmak için her gün okul çıkışında bisikletine binip, kilometrelerce yol kat ederek gittiği restoranda her gün 5 bin bardak yıkadı. 15 yaşında mesleğe ilk adımını atan Kocak’ın hayali; mutfakta tezgah başına geçip, kendine has lezzetleri müşterilerine sunmaktı. Meslekte basamakları tek tek tırmandı. Bulaşıkçılıktan komiliğe; komilikten garsonluğa yükselen Kocak, sonunda aşçı oldu.
ELİNİN LEZZETİNE GÜVENDİ
Kocak, 2001 yılında motosikletiyle işe giderken yolda kaza yaptı; sol ayağından sakatlandı. Bu kaza, onun hayatını değiştirdi. Sağlık sorunları ilerleyip, ayakta durmakta zorlanınca işten çıkartılan Kocak, ailesini geçindirip, çocuklarını okutabilmek için 10 yıl önce seyyar bir tezgah kurup, yol kenarında hamburger, köfte, kumru, sucuk ekmek ve sosis yapıp satmaya başladı. Elinin lezzetiyle öne çıkan Kocak, bu kez sağ ayağında sorun yaşamaya başladı.
USTALARDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
Sol ayağındaki sorun nedeniyle sürekli sağ ayağının üzerinde duran, bu duruma bağlı olarak iç damar yollarında tıkanıklık tespit edilen ve ayakta duramadığı gibi yürümekte de zorlanan Kocak, tedavi görmek için hastaneye yatmak zorunda kaldı. Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, Ümit Usta’nın tezgahını açamayacağını öğrenince; kendisi gibi şef olan arkadaşlarıyla örnek bir davranışa imza attı.
ŞEFLER TEZGAH BAŞINA GEÇTİ
Adana’nın ünlü şef ve restoran işletmecileri, bu kez Ümit Usta için tezgah başına geçti. Kimi domates soğan doğradı; kimi sucuk ekmek yaptı; kimi de sokakta müşteri toplamak için anons yaptı. Arkadaşlarını yalnız bırakmamak için hastaneden izinli olarak çıkan Ümit Kocak da o anları, oturduğu taburesinden duygu dolu gözlerle izledi. Kocak, “Benim şu onda orada şeflerimle birlikte tezgah başında olmam lazım ama sağlık durumum da ortada” dedi.
YÜREKLERİ ISITAN DAVRANIŞ
Ümit Kocak, “Her ne kadar şeflerimle aynı tezgahı paylaşamasam da gönlüm onlarla. Bu soğuk havada yürekleri ısıtan bir davranış sergiliyorlar. Bu da beni mutlu ediyor. Sahipsiz olmadığımı görmek çok güzel. Şu an tarifi zor duygular içindeyim. Onların yanında olup, birlikte yemek yapmak isterdim ama ayakta bile zor duruyorum. Onları izlerken çok duygulandım” diye konuştu.
AHİLİK GELENEĞİNİ YAŞATTIK
TÜRES Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, “Ümit Usta’nın aynı zamanda meslek hastalığı olan durumundan dolayı ameliyat olacağını duyduk. Kendisine; ‘Gel işinin başında dur, tezgaha senin için biz geçeriz’ dedik. Hepimiz iş çıkışı burada; Ümit Usta’nın tezgahında toplandık. Bu bir ahilik geleneği ve biz de bu geleneği yaşatıyoruz. Bu da bizi mutlu ettiği gibi Ümit Usta’nın tezgahına da sahip çıkıyoruz” dedi.
GÖNLÜMÜZ RAZI OLMADI
Restoran işletmecisi Salih Oral ise, “Bizim kendi mesaimiz bitti ama Ümit Usta için tezgah başına geçtik. Diğer esnaf arkadaşlarla birlikte ona destek vermek için buradayız. Bu tamamen gönüllülük esasına dayalı bir iş” ifadesini kullanırken, işletmeci Gökhan Ak da; “Ümit Usta’nın tezgahının kapalı kalmasına gönlümüz razı olmadı. Onun için bu kez tezgahın başına biz geçtik. Herkes kendince satışlara katkı sunuyor” yorumunu yaptı.
BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR
Kendi işlettiği kafeden çıkıp, kadın olmasına rağmen akşamın karanlığında Ümit Usta için tezgah başına geçen isimlerden biri olan Teslime Sakarya da; “Burada örnek bir dayanışma sergilediğimizi düşünüyorum. Esnaf olarak, birbirimize ve desteğe ihtiyacımız var. Şu anda sokakta tezgah başındayız; hava soğuk ama yaptığımız işin sıcaklığı bizi ısıtıyor. Hepimiz esnafız ve birbirimizin yanında olmalıyız” dedi.
‘ADANA KRALI’ SOĞAN DOĞRADI
Öte yandan, Ümit Usta için seferberlik ilan eden esnafa bir destek de ‘Adana Kralı’ndan geldi. Başında tacı; üzerinde pelerini ile soğan soyup, domates doğrayan tiyatro sanatçısı Hüseyin Şen, renkli görüntüler oluşturdu. Şen, “Bugün burada ahilik kültürünün en güzel örnekleri sergileniyor. Ben de ‘Adana Kralı’ olarak esnaflar arasındaki bu dayanışmaya kendince katkı sunmaya çalıştım” ifadesini kullandı.