Sabancı Vakfı’nın 2009 yılından bu yana, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunan bireylerin ve kurumların yaptıkları çalışmalarla yarattıkları olağanüstü etkileri görünür kılmak ve topluma ilham vermek amacıyla yürüttüğü “Fark Yaratanlar” programının 14. Sezon başvuruları tamamlandı. Programa bu yıl 1-30 Kasım 2022 tarihleri arasında Türkiye’nin 80 ilinden toplam 4.034 başvuru alındı ve böylece bugüne kadar alınan en yüksek başvuru rakamına ulaşıldı.
Eğitim, sağlık, toplumsal adalet, yurttaş katılımı, ekonomik gelişme ve çevre olmak üzere toplam 6 kategoride başvuru alan programda, bu sezon en yüksek başvuru 1.937 ile eğitim kategorisinden alındı. Eğitim kategorisini sırasıyla 749 başvuru ile çevre, 505 başvuru ile sağlık, 393 başvuru ile ekonomik gelişme, 241 başvuru ile yurttaş katılımı ve 209 başvuru ile toplumsal adalet kategorileri izledi. Bu yıl büyük bir ilgi gören programa, en çok başvuru İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Sivas’tan gelirken Türkiye’nin 80 ilinden başvurular alındı.
Fark Yaratanlar Programı’na başvuru rekorunun kırılmasının toplumsal gelişim için önemine değinen sabancı vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Vakıf olarak öncelikli hedefimiz, sosyal değişimi ve fark yaratan hikayeleri ülkemizin geneline yaymak. Bu kapsamda da Fark Yaratanlar programımıza Türkiye’nin neredeyse tüm şehirlerinden rekor sayıda başvuru almak bu yolda başarıya ulaştığımızı gösteriyor. Fark Yaratanlar programı 13 yılda 44 şehirden toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler üreten 204 bireyi ve kurumu Türkiye’ye tanıttı. Bu yıl da, ‘şikâyet etmeyip harekete geçen’ kişilerin ve kurumların hikayelerini ülkemizle paylaşacağız” dedi.
14 yılda 81 ilden 14 bine yakın başvuru
Bugüne kadar 81 ilden 204 Fark Yaratan’ın ilham veren hikayelerini toplumla buluşturan program; 14. Sezon ile birlikte Türkiye’nin her ilinden toplamda 14.000’e yakın başvuru aldı. Sivil toplumun gelişimi için bireylerin ve kurumların desteklenmesini ve daha görünür olmasını hedefleyen Fark Yaratanlar programı, sosyal fayda sağlamasının yanı sıra bireyleri ve kurumları fark yaratmaları için de teşvik ediyor.
Toplumsal sorunların bireysel ve örgütlü çaba ve aktif vatandaşlık örneğiyle nasıl çözülebileceğine dair topluma ilham vermeyi hedefleyen programın yeni döneminde de adayların belirledikleri sorunlara getirdikleri çözümlerin somut değişim yaratması; yaratıcı, sürdürülebilir, yaygınlaştırılabilir, şeffaf ve güvenilir olması beklendi. Sürecin adil ve şeffaf olması adına Fark Yaratanlar bağımsız bir danışma kurulu eşliğinde yapılacak değerlendirmeler sonrasında belirlenecek.
14. Sezon Fark Yaratanları, 204 kişilik ağa dahil olarak hem diğer Fark Yaratanlar ile iş birliği yapma fırsatına sahip olacak hem de 1 yıl boyunca Sabancı Vakfı ile yakından çalışma ve Impact Hub İstanbul kolaylaştırıcılığında hayata geçirilecek atölye eğitimlerine katılma şansı yakalayacak. Program dahilinde; Fark Yaratanların daha geniş kitlelere hitap edebilmesi, somut ve ölçülebilir hedeflerini belirleyebilmesi, sürdürülebilir stratejiler oluşturması için düzenlenen atölyeler ise Fark Yaratanlar ile yapılacak bire bir görüşmeler sonrasında onların ihtiyaçları ve önceliklerine göre belirlenecek. Bunların yanı sıra ihtiyaç analizleri sonrasında belirlenen öncelik alanlarına göre Fark Yaratanlar ile sivil toplum ve sosyal girişimcilik alanının etkili ve dinamik isimleri Mentorluk Programı dahilinde bir araya gelecek.