7. Uluslararası Çukurova da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali aylarca hazırlıkları sürdüren Tekbaş, “Amacımız Dünya da Türkçe konuşan kardeşlerimizle bir araya gelmek. Türk Dünyası ve Türkçe konuşanlarla birlik ve beraberliğimizi sağlamak ve aynı çatı altında tarihe Türkçe’yi konuşan kardeşlerimizle birliğimizi büyütmek. Amacımız yıllardır birbirimizden uzak kaldığımız kardeşlerimizle kucaklaşmak ve gönül köprüsünü genişletmek” diye konuştu.
ÇED tarafından her yıl düzenlenen 7. Uluslararası Çukurova’da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali programa hızlı başladı. Ve ülkemizin değişik illerinden yaklaşık 200 şair, sanatçı ve yazarın katıldığı festival, Atatürk Anıtı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başladı ve Türk Dünyasından katılan Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Rusya federasyonu Türkleri, Türkmeneli, Kerkük, Erbil Irak, Batı Trakya, Kırım, Kıbrıs, Almanya, Hollanda ve Türkiye’nin değişik illerinden katılan yüzlerce sanatçı, şair Adana da Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde özlem giderdiler.
Atatürk Parkında topluca aile fotoğrafının çekilmesinin ardından Adana Valisi Süleyman Elban, Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ziyaretleriyle devam etti. Ve serbest zamanda Adana’nın değişik yerleri gezildi.
Akşam Selman-ı Pak Kültür Merkezinde Türk Dünyası ve Türkiye geneli katılan sanatçılar şiir ve şarkılar okudular.
Salih Aydoğdu’nun sunumunu üstlendiği etkinlikte şairler kendilerine ait şiirlerini okudu. Sanatçılar Rabia Ece Aydoğdu, , Aynura Abdıraxmanova, Venera Saqındıkova, Aygün Akbaba, Eren Erdinç Erbasan, Şarşenbay Ajıbekov, Hüseyin Gözəloğlu, Özkan Hüseyin, Süleyman Bektaş, İsmail Bunduk ve Halide Göksoy müzik ziyafeti çekti
Festivalin iki. Günü Karataş gezisi ve etkinlikleriyle devam etti. Karataş Belediye Başkanı, katılan şair sanatçılarla tek tek ilgilendi.
Festivalin Üçüncü günü tarihi Misis Köprüsü, Çukurova Belediyesi tarafından yapılan Azerbaycan parkı ve kültür gezisi ile devam etti.
Dördüncü günü Karaisalı ilçesinde tarihi Varda Köprüsü gezildi akşam da etkinlilere geçildi.
Programda konuşma yapan Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, ” Sizler, gelecekte Türk bekasının en önemli görevini yapıyorsunuz. Din, vatan, millet, bayrak sevgisini en kolay, en anlaşılır bir şekilde yazı ve görsel metinlerle iletmektesiniz. Bunun emeğini çeken sizlersiniz. Bizler bayrağımıza ve dinimize sahip çıktığımız zaman, hiç kimse bu vatanı bölemeyecektir. Bilgi, kültür ve eğlence açısından bizlere böyle güzel bir gün yaşattıkları için sanatçı misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş ise, “Bizi bize bağlayan, bizi biz yapan edebiyattır. Edebiyatı yaşatmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.
Festivalin sonunda ise Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan’a sanata ve sanatçıya verdiği katkılarından dolayı plaket takdim etti.
Festivalin beşinci günü Kozan Belediyesinin konukseverliği ve Başkan Kazım Özgan’ın misafirlerle tek tek ilgilenmesi gönüller de taht kurdu. İlk olarak Kozan’ın tarihi ve kültürel bölgelerini gezdi.
Etkinlikte konusan Kozan Belediye Baskanı Kazim Özgan, Türki cumhuriyetlerden gelen sanatçi ve edebiyatçilar ile bir arada olmanın mutlulugunu yasadiklarını belirten Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, “Bölgemizin tarihini ve dogasini ve milli mücadelesini soydaslarimiza aktardik. Kendilerini burada ağirlamaktan onur duyduk. Sanatla ülkelerin birlesmesi bize uzakları yakın yapıyor ve orta Asya’dan gelen kültürlerimiz bir araya geliyor.” ifadelerini kullandı.