22 Kasım 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / BASIN BAYRAMI BURUK…

BASIN BAYRAMI BURUK…

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) üyeleri, Türk basınında sansürün kaldırılışının 106’ncı yıldönümünü coşku yerine buruk bir şekilde kutladı.

24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla gazeteciler, ÇGC’nin çağrısıyla önce Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplandı. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Mete ve Habertürk Gazetesi’nden Çağla İnci Anıta çelenk koydu. Burada saygı duruşunda bulunan gazetecilere CHP’li Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de destek verdi.

Daha sonra Sanatçılar Parkı’ndaki Basın Anıtı’na dek yürüyen gazeteciler, anıta çelenk bıraktı. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Yönetim Kurulu üyeleri ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, basın meşalesini yaktı.

Her iki törene CHP Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer, CHP Çukurova İlçe Kadın Kolları Başkanı Zihneti Emre ile bir grup partili de destek verdi.

Basın Anıtı’nda Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına, günün anlam ve önemini içeren basın açıklamasını okuyan Başkan Cafer Esendemir, “Ne yazık ki eskiden bayram olarak kutladığımız bu günleri son yıllarda dayanışma günü olarak kutlamak zorunda kalıyoruz. Basın özgürlüğü yolunda atılan bir adımın yıldönümünü, ne yazık ki bayram havasında değil hüzün içinde kutluyoruz” dedi.

Gazetecilerin gününü kutlayan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de, “Herşeye rağmen görevini yapmaya çalışan basın emekçilerinin gününü kutluyorum” diye konuştu.

BAYRAM KUTLAMASINA VESİLE OLACAK BİR ORTAM YOK

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir şunları söyledi:

“Bugün, basından sansürün kaldırılışının 106. Yıldönümü. Ne yazık ki, önceki yıllarda bayram olarak kutladığımız bu günü son yıllarda dayanışma günü olarak kutlamak zorunda kalıyoruz.

Basın özgürlüğü yolunda atılan bir adımın yıl dönümünü ne yazıkki bayram havasında değil, hüzün içerisinde kutluyoruz. Günübirlik ve basını adeta geçiştirmeye dönük söylemler içerisinde kutlanan sözde bir bayramla karşı karşıyayız.

Ülkemizde bayram kutlanmasına vesile olacak bir ortam yok. Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’ndaki bazı maddeler, basın özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller nedeniyle ”basın bayramı” niteliğini çoktan kaybetmiştir.

Türk basını üzerindeki sansürün karanlığının 24 Temmuz 1908 yılında kaldırılmasından sonra kutlanan basın bayramları, son yıllarda sansür ve engellemeler nedeniyle önemini yitirmiş ve bayram havası ortadan kaldırılmıştır. Her siyasi iktidar seçim öncesindeki sözlerini unutarak, basının üzerindeki sansürü giderek artırmıştır. Medya kuruluşları ayrıştırılmış yandaş ya da karşıt yakıştırmalarla birbirine hasım hale getirilmiştir.

Türkiye’de basın son yıllarda arzu edildiği şekilde özgür değildir. Devletin sansür niteliğindeki yasalarının yanısıra, patronların uyguladıkları oto sansür de özgür haberciliği büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır.

Özgür habercilik yapmak isteyen meslektaşlarımız çıkarına dokundukları kişiler ve kurumlar tarafından hedef haline getirilmişlerdir. Bu sıkıntılı sürecin giderek artması bizleri endişelendirmektedir.

Ülkemizde halen cezaevlerinde yazdıkları haber ve yorumlardan dolayı gazeteciler bulunurken, çok sayıda soruşturma ve dava dosyası yer alırken bu günü bayram olarak kutlamak mümkün mü?

Değerli arkadaşlar

Çok zor süreçten geçen Anadolu basını ekonomik ve özgürlük açısından adeta köşeye sıkıştırılmıştır. Basın her anlamda özgür olmalıdır. Basının özgür olmadığı ülkede demokrasi ve insan haklarından bahsedilemez.

Basın özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, düşüncenin suç olmaktan çıkarılmasını, özgür çalışma ortamlarının sağlanmasını bekliyoruz. Sizlerden aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtir, saygılar sunarım.

Arkadaşlar

Bugün ayrıca Lozan Antlaşması’nın da yıldönümü…

Lozan Antlaşması ile, Türkiye’nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğü güvence altına alınmış, Misak-ı Milli sınırlarımız bir daha yıkılmayacak şekilde çizilmiştir. Lozan antlaşmasının temelinde şehitlerimizin kanları bulunmaktadır. Bu vesile ile onları rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.”

SÜMER’DEN ZİYARET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İ Başkanı Orhan Sümer, Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 94.Yıldönümü nedeniyle, Çukurova Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.

Başkan Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Sait Güleç, Genel Sekreter Ömer Üney, Yönetim Kurulu üyeleri ve gazetecilerle sohbet eden CHP İl Başkanı Sümer, Türk basın tarihinde en çok örtülü sansür yaşandığı bir dönem içerisinde olduğumuzu söyledi.

Özellikle yerel basın ve çalışanlarının bir çok problemleri bulunduğuna dikkat çeken Sümer, Özgür basın vurgusu yaparak, “Kalemini demokrasi, insan hakları ve halkın çıkarları için kullanan, çoğulculuk ile çok sesliliği ilke edinen, iktidarın her türlü tehditlerine boyun eğmeyen, birilerinin örtülü sansür uygulamasına yandaş olmayan basın mensuplarının basın bayramını kutluyorum” diye konuştu

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir