Kent Meydanı projesi kapsamında Seyhan Belediyesi tarafından kamulaştırılan ve restorasyonu kısa süre önce tamamlanan Çerçi Yusuf Konağı, hem aromaterapi ve aromatik bitkilerle ilgili workshop çalışmalarına ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak, hem de kent meydanı projesinin tamamlanmasıyla kent yaşamının bir parçası haline gelecek.
‘TAYYARELİ KONAK’ OLARAK DA ANILIYOR
Sucuzade Mahallesi, Saydam ve Obalar caddeleri arasında bulunan ve yığma ve ahşap karkas sistemi ile inşa edilen Çerçi Yusuf Konağı, tescilli tarihi eser statüsünde, Adana’nın çok katlı ve görkemli konaklarından biri olma özelliğini taşıyor.
Çatı katındaki “Cihannüma” adı verilen ve her yeri görebilen camlı odanın şekli nedeniyle “Tayyareli Konak” olarak da anılan tarihi yapı, 2018’de Kent Meydanı projesi kapsamında Seyhan Belediyesi tarafından kamulaştırıldı.
KENT YAŞAMIYLA BÜTÜNLEŞECEK
Hazırlanan projenin onaylanmasının ardından başlayıp, Adana’nın tarihini yansıtmak, kentin tarihi dokusunu geleceğe taşımak için görev yapan Seyhan Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’nun (KUDEB) gözetiminde sürdürülen restorasyon çalışmaları kısa süre önce tamamlanarak, tarihi yapının görkemi ortaya çıkarıldı.
Dedesi Çerçi Yusuf’un “çerçilik” mirasının takipçisi olan Klinik Aromaterapist Rana Babaç Çelebi, restorasyonun tamamlanmasının ardından Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’la birlikte tarihi yapıyı ziyaret etti. Başkan Akay ve Çelebi, aromaterapi ve aromatik bitkilerle ilgili workshop çalışmaları ile çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan Çerçi Yusuf Konağı’nı kent yaşamıyla bütünleştirecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
YILLAR ÖNCE BAŞLAYAN GELENEK YENİ ŞEKLİYLE SÜRDÜRÜLECEK
Dünyada doğal olanın korunmaya başlandığı bir dönemin başladığına dikkati çeken Başkan Akay, “İşte bu noktada yıllar öncesinde başlamış bir geleneğin bugün yeni şekliyle sürdürülmesini düşünüyoruz” dedi.
TARİHİ KONAK YAŞAM MERKEZİNE DÖNÜŞECEK
Seyhan Belediyesi olarak tarihe tanıklık yapan binaları, tarihi dokusunu koruyarak kullanılır hale getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Başkan Akay, Çerçi Konağı’nı da çevresindeki tarihi ve fonksiyonel yapılarla beraber sürdürülebilir bir kültür, yaşam merkezine dönüştürmek için çalıştıklarını vurguladı. Başkan Akay, “Çerçi Konağı, çevresiyle birlikte önümüzdeki dönemde çok ciddi yaşayan bir yer olacak. Tek başına Çerçi Konağı değil ama Çerçi Konağı’nın öncülüğünde, onunla isimlendirebileceğimiz bir alan yaratacağız” diye konuştu.
YARAR SAĞLAYAN BİR DEĞERE DÖNÜŞMESİ MUTLULUK VERİCİ
Çerçi Yusuf Konağı’nın tarihini bugüne taşıyıp, yarar sağlayan bir değere dönüştüğünü görmenin mutluluk verici olduğunu dile getiren Çerçi Yusuf’un torunu Klinik Aromaterapist Rana Babaç Çelebi, “Konağı bu haliyle ilk defa görüyorum. Senelerce önce restorasyon başlamadan gelmiştim. Bugün o kadar mutlu oldum ve o kadar duygulandım ki anlatamam. Gerçekten başkanımızın ve ekibinin eline sağlık, harika bir proje olmuş. Gerçekten çok mutluyum. Başkanımızın da ifade ettiği gibi, Çerçi Yusuf’un adını verdiği bu konağın hem Adana’yı hem de Türkiye’yi burada olacak projelerle dünyada temsil edeceğini düşünüyorum. O kadar güzel bir geleceği var ki ben heyecanlanıyorum” şeklinde konuştu.