Yaklaşık 28 yıl önce Adana ekonomisinin can damarı ÇEAŞ, dönemin türedi güçlü sermaye grubu Uzan’lara verildi bir oldu bittiyle. Bu satışın etkin aktörü Sabancılar’dı. Akbank payını Uzan’lara satarak ÇEAŞ’ın ana giriş kapısının ardına dek açılmasını sağlamışlardı. Bunun üzerine şu başlıkta bir haber yazmıştım:
“Ağa marabasına kıydı”
Olayın ardında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adı geçiyordu. Sabancılar, Demirel “ver” deyince ÇEAŞ’ı Uzan’lara vermişti.
TEMSA’ya gelince…
Sanayiciler, belediye başkanları dün Adana’da TEMSA için toplandılar. Demeçleri okuyunca tümümün havanda su dövdüğünü, olan-bitenin uzağında durduklarını görünce içim acıdı.
Olay şu:
Bir şirket düşünün, ABD’de 4. Sırada zirvede olsun. Çok başarılı bir elektrikli otobüs üretsin. 8 saatlik şarzla 18 saat çalışsın. Bu ürünü İsveç’e bile satsın. Başka ülkeler sıraya girsin…
Sonra birden bire gelen hacizlerle TEMSA toz duman içinde yıkılayazsın.
Burada bir bit yeniği olduğunu anlamak için ekonomist olmak gerekmiyor.
Yalnızca 7-8 ay öncesine şöyle bir bakmak yeterli.
Sonun başlangıcında adı-sanı pek duyulmamış 2 Türk Lozan’da 350 milyon sermayeli bir şirket kuruyor.
Şirketin kuruluşundan 1-2 ay sonra TEMSA’nın en büyük pay sahibi Sabancılar 800-900 milyon lira dolayında kredi çekiyor. Sözkonusu Sabancı olunca bankalar hiçbir teminat istemeden (moral kredisi adıyla) krediyi veriyorlar.
Kredinin alınmasından bir ay kadar sonra TEMSA’nın satışı gündeme geliyor. Başta fabrikanın yöneticileri, çalışanları “düğün değil, bayram değil, eniştem beni niye öptü” diye şaşırıyor.
Lozanlı şirket geliyor, akbaba gibi TEMSA’nın başına çöküyor. O sıra kasada Sabancı’ların bankalardan moral kredisi olarak aldığı 700-800 milyon TL var. İşbilir Lozanlı ilk iş olarak yatırdığı 350 milyonu alıyor.
Bu kez onca parayı kaptıran bankacılar şaşkın, başı kesilmiş tavuk gibi çırpınmaya başlıyor. Hacizler, vs.
Peki, olan neydi gerçekte. Bize göre;
“Ağa 2. kez marabasına kıymıştı”
Neden?
Bu kez Demirel ‘in koltuğuna oturan Reis’in buyruğuyla.
İyi de neden?
Bize göre;
1)Petrol tröstleri devreye girmişti. Dünyada mazotla çalışan milyonlarca otobüs, kamyon, kamyonet varken bu “devrim”in (8 saatlik şarzla 18 saat çalışan teknolojinin) ne gereği vardı şimdi. Piyasa çökerdi.
2)İkinci bir “Devrim” otomobili yaşanıyor olma olasılığı vardı bir de. Bu yüksek teknolojili AR-GE ürünü otobüsü üretmek etrak-ı bi idraklerin ne haddineydi? Batı üretir onlar alırdı.
-Oysa 5-6 yıl önce Adana’ya (Reis’in emriyle) gelip 7-8 ay çalışan Aselsan uzmanları bu mucizeye imza atarken kimbilir ne duygularla coşmuşlardı.
-Şimdi ne olmuştu da Reis bu desteğini anımsatarak Ağa’ya “ Sat!” demişti.
Etikettemsa olayına bir bakış temsa olayına birde böyle bakın
Ayrıca Kontrol Et
Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…
Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …
19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…
Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …
Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …