Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanlığı, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Adana Atatürk Parkı’nda bir araya geldi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, yaşamın her alanında kullanılan ürünlerin bir madencilik faaliyetinin sonucu olduğunu vurguladı.
4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Adana Atatürk Parkı’nda bir araya gelen maden emekçileri adına konuşan Yılmaz, “Başta Soma olmak üzere Ermenek’te, Şırnak`ta, Zonguldak`ta, Elbistan‘da, Yatağan’da ve adını sayamadığımız onlarca madende canını kaybeden, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu maden emekçilerini saygıyla anıyoruz” dedi.
“Başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklara daha onurlu bir gelecek sunulabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi, her kesimi madencinin öfkesi, umudu, direnişiyle” selamladığını ileten Mehmet Yılmaz, “İzmit`te, Roma İmparatorluğu`nun zulmünden kaçıp madencilere sığınan Santa Barbara, 4 Aralık`ı bütün dünya madencilerine armağan ederek, madencilerin onurlu mücadelesi ile yazılan tarihi bir destan şeklinde kayda geçti” diye konuştu.
“Neden destan diyoruz? Çünkü biz her yerdeyiz” ifadelerine yer veren Yılmaz, “Seattle`da, Zonguldak`ta, Mentawai`de, Cape Town`da, And Dağları`nda, Delhi`de, dünyanın bütün yeraltı zenginliklerinin emekçi nefesimize karıştığı dehlizlerde, şevlerde, galerilerde, aynalarda… Zulüm nerede katmerlendiyse, madenciye daha da katmerlisi bahşedildi. Nerede talan, peşkeş, sömürü olduysa, en çok madenciden çalındı. Çünkü en yoğun emek madencinindi; bunun sonucunda, en büyük öfke de madencinin oldu” dedi.
Dünyanın her yerinde 4 Aralıkları bir mücadele gününe çeviren, coşkuyla ve umutla birbirlerine kenetlenen madencilerin Türkiye’de yaşadığı iş kazalarından dolayı büyük acılar çektiğini vurgulayan Yılmaz, “Yerin yüzlerce metre altında her türlü tehlike ve zorluğa karşı doğayla mücadele ederek yeraltı zenginliklerimizi üreten, gerektiğinde bu uğurda yaşamını yitiren üyelerimize ve maden emekçilerine sadece bizlerin değil toplumun tüm kesimlerinin vefa borcu olduğu unutulmamalıdır. Her gün aileleri tarafından “hayırlı işler” diye uğurlanan ve her akşam “geçmiş olsun” diye karşılanan maden emekçilerimize ve mesleğimize sahip çıkmak bir insanlık görevidir” dedi.
MADENCİLİKTE TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ…
Yaşamın her alanında kullanılan ürünlerin bir madencilik faaliyetinin sonucu olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
“Bugün sahip olduğumuz modern hayat, dünyanın en zorlu ve riskli mesleklerinin başında gelen madencilik faaliyetinin icra edilmesiyle vücut bulmuştur. Madencilerimizin yerüstü ve yeraltından çıkardığı madenlerin hayatımızı kolaylaştırdığı asla unutulmamalıdır. Bilinmesi gerekiyor ki; Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i Türkiye’de bulunuyor. Türkiye ekonomisine, sosyal yaşamına ve çocuklarımızın sağlıklı geleceğine büyük katkı sunan, emeğin, alınterinin sembolü madencinin olmazsa olmazı Çevre, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğidir. Bu gerçekler ışığında hareket ederek zenginliğimizi tam olarak ortaya çıkaracak madencilik faaliyetleri gerçekleştirilmelidir.
MÜHENDİSLERİN ÜCRETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Yer altında güneşi hayal edenlerin, alın terine kömür karası karışanların, yeraltından yerüstüne değer veren, kör karanlıklarda aydınlık bir Türkiye için yoğun emek veren, üreten madencilerimizin gününü kararlılıkla, inançla ve yüreklice kutluyor, tüm madencilerimize umutlu, sağlıklı yarınlar diliyorum. Santa Barbara’ya sahip çıktığımız gibi bağımsızlığa, özgürlüğe, adalete, eşitliğe, demokrasiye, laikliğe ve Cumhuriyete de sıkı sıkıya bağlı kalmaya, sahip çıkmaya devam edeceğiz. TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bundan önce olduğu gibi bugün ve yarın da yaşamın her alanında insan için, doğa için mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Son olarak maden mühendisi meslektaşlarımızın ücretlerini TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın belirlediği asgari ücret tarifesine göre almaları gerektiğini yineliyorum.”