Halkla İlişkiler Müdürü Aslıhan Kolay’ın düzenlediği organizasyona çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Kadın sağlığının masaya yatırıldığı toplantıda Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hicran Giriş, kadın sağlığı ile ilgili bilgi verdi, katılımcıların sorularını cevapladı.
“Kadın sağlığının en büyük ayaklarından biri olan düzenli jinekolojik muayene ile vaginal ultrason, smear testi, HpV DNA testi ve meme muayenesi olmazsa olmazlardandır” diyen Uz. Dr.Giriş, kadınlarda en sık görülen jinekolojik hastalıkların, Rahim hastalıkları (miyomlar, adenomiyosis vs), adet ile ilgili sorunlar (adet düzensizliği, aşırı adet vs), polikistik yumurtalık hastalığı (PCOS), vajinal akıntı, miyomlar, endometriozis, pelvik inflammatuar hastalık yada kasık enfeksiyonu, vajinit, menopoz, cinsel ilişkide ağrı ve rahim hastalıkları olduğunu söyledi.
Kadınların adet ile ilgili en sık yaşadığı sorunların adet düzensizliği, aşırı adet kanaması, adet kesilmesi (Amenore), ağrılı adet görme, adet düzensizliği olduğuna dikkat çeken ve sorunları ayrıntılarıyla konuklara anlatan Uz Dr.Giriş, “Adet düzensizliği ağır geçen adet kanaması, adetler arası kanama, 23 günden sık 35 günden geç gelen kanama, 7 günden uzun süren kanama, ilişki sonrası kanama , adet görmeme, menapoz sonrası adet görme ve ağrılı adet görme adet düzensizliği olarak kabul edilir” dedi.
‘BİRBİRİMİZİ DİNLEMEMİZ GEREKİYOR’
Nefes Terapisti/yazar Tijen Şanlı Aslan iletişim üzerine bilgilendirmede bulundu. İletişimin üzerine çok konuşulacak bir bilim dalı olduğunu ifade eden Aslan, “İletişim en az iki kişinin duygu, düşünce, fikirlerinin birbirine aktarım halidir. İletişim bir anlam paylaşımıdır. Fakat bu anlam paylaşımını yapabilmek için üç temel özellik gerekmektedir.
1-Ortak bir dil üzerinden konuşmamız gerekiyor.
2-Birbirimizi dinlememiz gerekiyor.
3-Ve maalesef çoğumuzun yaptığı bir davranış kalıbı ötekileştirmek. Din, dil, ırk, mezhep üzerinden ötekileştirmek, zengin ya da fakir, yaşlı ya da genç ve homofobik ötekileştirmek” dedi.