Etiketgüçbirliği platormu ve talepleri
Ayrıca Kontrol Et
Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…
Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …
19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…
Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …
Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …
Adana Ekoloji Platformu, nasıl bir yerel yönetim anlayışı istediklerine yönelik açıklama gerçekleştirdi. Açıklamayı Adana Ekoloji Platformu Yaşar Gökoğlu yaptı.
Önce, nasıl bir dünyada yaşadığımızı belirleyerek başlamak gerektiğini dile getiren Gökoğlu, küresel kapitalizmin bütün yıkıcılığı ile hüküm sürdüğünü, bir kanser hücresi davranışıyla “büyümek için büyümek” mottosuyla hareket ettiğini söyledi.
Bu yıl yapılacak olan 31 Mart yerel seçimlerine giderken talep ve önerilerinden önce, genel olarak yerel yönetimlerin durumu hakkında bazı tespitlerde bulunmamız gerektiğini kaydeden Gökoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Yüzyıllardır katı bir merkeziyetçilikle yönetilen ülkemizde bu durum halen geçerliliğini korumaktadır. Oysa, demokratik ülkelerde süreç tam tersine işlemekte, yerellerin yetkileri giderek artmakta, halk bulunduğu yörede yaşamlarını etkileyen birçok konuda yerel yönetimler aracılığı ile kendi kararlarını verebilmektedir. Bizim ülkemizde ise, yerel yönetimler merkezi yönetimin vesayeti altında tutulmakta, halk oyuyla seçilen yerel yöneticilerin yerine rahatlıkla kayyum atanmaktadır. Yerel yönetimlerin gelirleri kasıtlı olarak sınırlı tutulmakta, böylece merkezi yönetime bağımlı hale gelmeleri istenmektedir. Yerel yönetimlerin en öncelikli işleri ve yetki alanları arasında olan imar planları yapma yetkisi bile ihlal edilmekte, birçok örnekte görüldüğü ve yaşandığı gibi, kentin imar planları ilgili bakanlık tarafından yapılabilmektedir. Bu durum yapılacak yasal düzenlemelerle düzeltilmeli, yerel yönetimlerin yetkileri artırılmalı, motorlu taşıtlar vergisi gibi gelirlerde yerel yönetimlerin aldığı pay yükseltilmelidir.”
“YEREL YÖNETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ TALEBİ, YEREL PADİŞAHLAR OLSUN, DEMEK DEĞİLDİR”
Gökoğlu, bu konuyla ilgili başka bir gerçeğe değinilmezse eksiklik olacağını belirterek “Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi talebi, yerel padişahlar olsun, demek değildir. Çoğulculuk ve demokratiklik ilkesi gereği, yerel yönetimlerde yetkiler esas olarak belediye meclislerinde olmalıdır” dedi.
Ülkemizde yerel yönetim seçimlerinin 5 yılda bir yapılarak ve genel olarak “oy ver, beş sene boyunca gerisine karışma” anlayışının geçerli olduğunu dile getirerek kent konseyleri yapısı ve kuruluş yasası gereği işlevsiz olduğunu vurguladı.
“BU DURUM MUTLAKA DEĞİŞMELİDİR”
Gökoğlu açıklamasının devamında şu cümleleri kullandı:
“Zaman zaman rastlanan belediye başkanlarının düzenlediği dert dinleme toplantıları gösteriden ileriye gitmemektedir. Bu durum mutlaka değişmelidir. Beş yıllık stratejik planın yapılması, imar planları, ulaşım, yeşil alanlar, semt pazarları, çöp toplama ve depolama, kadınlar, gençler, yaşlılar, çocuklar, inanç özgürlüğü, altyapı yatırımları, kültür-sanat konularında karar alınmadan önce kentte bulunan kurumlarla mutlaka diyalog kurulmalı, kararlar o konuyla ilgili kurumlarla ortaklaşarak alınmalı, kararın uygulanmasında da diyalog sürdürülmelidir. Belediye meclis toplantılarının gündemi önceden halka duyurulmalı, toplantılar halkın katılımına açık olmalıdır. Kenti ilgilendiren önemli konularda halkın oyuna başvurmak, halkın konunun öznesi olduğunun hatırlanması önem taşımaktadır. Referandum yapmak sık sık başvurulan bir yol olmalıdır. Yapılacak referandum oylaması; konunun seçenekleri ve gerekçeleri uygun araçlarla iyice açıklandıktan sonra, internet üzerinden sanal olarak değil, şehrin önemli merkezlerine, mahallelere, toplu ulaşım araçlarına, belediye birimlerine kurulacak sandıklarda halkın oy kullanması biçiminde yapılmalıdır. Sonuçlar şeffaf olarak belirlenmeli, açıklanmalı ve uygulanmalıdır. Yerel yönetim çalışmalarına belediye çalışanlarının aktif katılımı planlama aşamasından itibaren sağlanmalıdır.”